Brněnský festival ke 100. výročí narození Bohumila Hrabala se ponese v jeho duchu

V Brně dnes začíná šestidenní festival, věnovaný 100. výročí narození Bohumila Hrabala. Jeden z nejvýznamnějších spisovatelů moderní české literatury se narodil v městské části Židenice 28. března 1914. Proto se taky na programu oslav spolu s Divadlem Husa na provázku podílí právě židenická radnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodný dům Bohumila Hrabala v Balbínově ulici 47 v brněnských Židenicích. Pamětní deska je na spisovatelovo přání nainstalována tak, aby na ni mohli močit psi

Rodný dům Bohumila Hrabala v Balbínově ulici 47 v brněnských Židenicích. Pamětní deska je na spisovatelovo přání nainstalována tak, aby na ni mohli močit psi | Foto: Google Street View

Bohumil Hrabal žil v moravské metropoli pouze své první dva roky života, pak už se do Brna vracel jen krátkodobě. Nicméně jeho vztah k Brnu byl velmi silný po celý život.

Zesílil zejména od poloviny 80. let, tedy v době, kdy Hrabal měl být spíše zapomenut a jeho knihy se nevydávaly. Právě tehdy se brněnské Divadlo na provázku rozhodlo přes všechny očekávané (a nakonec také naplněné) potíže nastudovat hru podle jeho rukopisu Obsluhoval jsem anglického krále.

Rukopis zde nebyl tehdy ještě vydán a hra nesměla ani nést tento název, byla proto přejmenovaná na Rozvzpomínání a hraje se nepřetržitě už 29 let, což je v dějinách českého divadla zřejmě unikátní.

Sto let Bohumila Hrabala 1914/2014, hrabalův rukopis | Foto: Filip Jandourek

Sám Hrabal jezdil na zkoušky, byl na premiéře a po ní strávil značnou část noci diskusí s Janem Skácelem. Brnu pak tohle určité znovuvzkříšení svého díla nikdy nezapomněl.

Celkem je během šesti dnů oslav 100. výročí narození Bohumila Hrabala připraveno na dvacet akcí nejrůznějšího druhu: přednes Hrabalovy poezie i prózy, promítání jeho filmů a dokumentů o něm a třeba hned v úterý i vernisáž výstavy v Brně-Židenicích.

Protože někteří z pořadatelů jako třeba režisér Ivo Krobot Bohumila Hrabala důvěrně znali, snaží se, aby program byl takový, jaký by se líbil právě nekonvenčnímu spisovateli. Promítání filmů tak bude spojeno s popíjením piva a zcela v hrabalovském duchu se pak uskuteční páteční happening u jeho rodného domu.

Happening u rodného domu

Na jeho domě je totiž zvláštní pamětní deska: není v obvyklé výšce, ale ve výšce, kde by ji podle Hrabalova přání mohli očůrávat psi. Přesný program happeningu je zatím tajný. Ale jasné zatím je jen to, že pokud zrovna nepůjde kolem vhodný pes, o splnění mistrova přání se prý postarají sami účastníci.

Uspořádat tak pestrý festival se podařilo asi hlavně kvůli dobré vůli všech organizátorů. Zajímavé je už to, že oslavy chystalo nejprve Divadlo Husa na provázku a městská část Brno-Židenice nezávisle na sobě. Teprve když se o sobě navzájem dozvěděly, program zkoordinovali a vytvořili skutečně až nečekanou koncentraci Hrabalových děl.

„Je pravda, že v tom smyslu bude náš dvacetipoložkový koncept raritní, neboť to v českém divadelním prostředí ještě nikdo neudělal, takto umanutě strávit 6 dní, ve dvaceti položkách se věnovat Hrabalovi,“ zdůrazňuje umělecký šéf Provázku Vladimír Morávek a pokračuje:

Divadlo Husa na provázku | Foto: Lukáš Malý, Wikimedia Commons

„Až nás to pak na závěr vyplivne a my těch 100 holubů pošleme k nebi, abychom se aspoň nějak dotkli toho nebe nad Brnem a nebe nad Evropou, tak jsem sám zvědavý, co si budeme myslet. Ale myslím to, že za každých okolností je třeba udržet si radost a užaslé oči dítěte.“

Festival Hrabal v Brně začíná v úterý v 17 hodin v Kulturním centru Karas v Brně-Židenicích a potrvá až do neděle.

Zuzana Plíšková, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme