Podnikatelé z Doks se bojí, že kvůli vypouštění Máchova jezera letos přijede méně turistů

Máchovo jezero na Českolipsku by bez vody mělo být až na podzim, tedy po sezoně. I přesto se místní bojí, že kvůli tomu v létě nepřijede dostatek turistů. Zkušenost s tím mají z uplynulých let. Už se ale také několikrát stalo, že z ohlášeného podzimního vypouštění rybníka sešlo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kotvící loď na Máchově jezeře

Kotvící loď na Máchově jezeře | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Letní turistická sezona ještě zdaleka nezačala, ale už v tuto chvíli se uvažuje o podzimním vypuštění Máchova jezera. Obavy, co udělá zveřejněná informace, má starostka Doks Eva Burešová ze starostů pro Liberecký kraj.

„Podat informaci o vypouštění jezera na jaře, je pro nás opravdu negativní kampaň. Lidé pak ruší ve velkém rekreace, firmy své akce u Máchova jezera a podobně. Dokonce nejsou ještě uzavřené smlouvy ani na výlov, ani na opravu hráze,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti i plánovaném podzimním vypouštěním Máchova jezera zjišťoval Tomáš mařas

„Může se také stát, jako se stalo před dvěma roky, že jsme si mysleli, že na podzim se bude vypouštět, a ve finále se stejně nevypouštělo,“ dodává starostka.

Zpráva o podzimním vypuštění Máchova jezera nepotěšilo ani Karla Málka, zástupce ředitele společnosti, která tu provozuje několik pláží a lodní dopravu.

„Bojíme se toho, že nám ovlivní sezonu menší návštěvností. Lidi nebudou chtít přijet, protože uslyší zprávu o tom, že se jezero vypouští. Po loňských a předloňských zkušenostech věřím, že ta zpráva mohla být ještě chviličku pozdržena,“ vysvětluje Málek.

Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ale popisuje, proč je nutné zprávu o podzimním vypouštění zveřejnit už nyní.

„Zmiňuje se to proto, že Agentura ochrany přírody má přislíbené peníze ze státního rozpočtu. Čekáme na souhlas ministerstva, abychom mohli vypsat výběrové řízení na vypouštění rybníku," říká.

Letos by, podle Karolíny Šůlové, vypouštění opravdu mělo vyjít.

„Máme všechna potřebná povolení, takže bychom chtěli spojit výlov rybníka, kdy ten rybník bude vypuštěn, s opravou hráze," dodává.

Jestli skutečně dojde na plánovaný říjnový výlov a opravu výpustě Máchova jezera, se teprve ukáže. Během léta, kdy k Máchovu jezeru míří tisíce lidí za rekreací, bude každopádně plné vody.

Přístaviště na Máchově jezeře pro loď Máj | Foto: Tomáš Mařas

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme