Kvůli zákonu o tendrech dávají obce práci i neznámým firmám. A riskují problémy

Zákon o veřejných zakázkách stále kritizují starostové velkých měst i malých obcí. Radnicím ukládá vypisovat výběrová řízení na zakázky od dvou milionů korun ve službách a šesti milionů na stavební práce. Navíc musí vybrat firmu, která nabídne nejnižší cenu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Výběrová řízení na jednu stranu šetří obecním a městským pokladnám nemalé peníze. Na druhou stranu dávají radnice práci firmám, o kterých nevědí, jak pracují.

Některé společnosti nabízejí dumpingové ceny, což se projeví třeba na výběru levného a nekvalitního materiálu. Například Náchod vypsal tendr na stavbu kanalizace za 8 milionů korun. Svědčí o záměrných podvodech.

„Přihlásí se vám osm firem. Sedm firem je srovnáno na částce kolem sedmi milionů korun. Pak tam je jedna firma, která to podstřelí o 40 procent. Vy jí to musíte dát, protože kdybyste tak neučinil, tak se podle zákona o zadávání veřejných zakázek dopustíte trestného činu,“ popisuje starosta Jan Birke z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podvodech při výberových řízeních v Náchodě a Hronově natáčela Kristýna Štanderová

A tak město podepsalo s touto firmou smlouvu, a ta od ní pak odstoupila. Stavba spěchala, a radnice proto nevypisovala nové výběrové řízení. Vybrala firmu druhou v pořadí.

„A ve finále zjistíte, že ta firma, která odstoupila od smlouvy, to dělá subdodávkou kompletně celé pro tu firmu, která byla druhá v pořadí. Když to tato firma udělá kdykoliv příště, tak nemáte obranu, abyste se s tímto vypořádali,“ upozorňuje starosta Náchoda.

Jinou zkušenost s podvodným jednáním firem mají v Hronově. Stalo se při tendru na zateplení budov v majetku města. „Přihlásila se nám firma ze středních Čech a měla nejnižší nabídkovou cenu, ale výrazně nižší,“ říká starostka Hana Nedvědová ze seskupení Patrioti.

Výběrová komise začala o společnosti sbírat informace a případ skončil u Úřadu pro hospodářskou soutěž. „Firma stavby, kterými se chlubila, že je dělala, vůbec nikdy nepostavila, nikdo je tam neznal,“ dodává starostka.

Hana Nedvědová a spolu s ní snad všichni starostové volají po tom, aby byl zákon o veřejných zakázkách jednodušší.

Mnohé obce si najímají firmy, které pro ně výběrová řízení organizují. Hronov v posledních dvou letech za 9 vypsaných tendrů zaplatil 640 tisíc korun. Stejnou částku stoj celoroční provoz jedné z hronovských mateřských škol.

Kristýna Štanderová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme