Kiska: Zásadním problémem Slovenska je stagnace ekonomiky, utíkají nám mladí lidé

Slováky čeká v sobotu rozhodující druhé kolo přímé volby hlavy státu. Souboj mezi premiérem Robertem Ficem a podnikatelem a filantropem Andrejem Kiskou bude drama až do sobotního rozuzlení. Odstup mezi těmito kandidáty činil v prvním kole jen čtyři procenta. Kiska získal 24 procent hlasů, Robert Fico 28.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Kiska, úspěšný slovenský podnikatel a filantrop

Andrej Kiska, úspěšný slovenský podnikatel a filantrop | Foto: Prokop Havel

51letý milionář Andrej Kiska svou prezidentskou kandidaturu oznámil jako první na podzim 2012. Přiznává, že když předvolební kampaň zahájil, na Slovensku ho znalo jen velmi málo lidí. „Na začátku to bylo nějakých 25 procent. Dva roky jsem tedy vysvětloval, proč chci jít do politiky,“ naznačuje.

Kiska zdůrazňuje, že je nezávislý nestranický kandidát, který chce změnit poměry na Slovensku. Je prý na rozdíl od premiéra přesvědčený, že vláda by měla mít v zemi zdravou protiváhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Andrej Kiska, podnikatel, kandidát na prezidenta Slovenské republiky byl hostem Českého rozhlasu Plus.

„Na Slovensku máme takovou atypickou situaci, že všechno, tedy parlament, vládu, dokonce i současného prezidenta, ovládá jedna strana. Měli jsme to tady 40 let. A teď skutečně cítíme, že v zemi chybí autorita, která by se tomu dokázala nezávisle nestranicky postavit,“ vysvětluje.

Za zásadní problém Slovenska označuje stagnaci ekonomiky. „Podle průzkumů chtějí tři čtvrtiny mladých lidí ze Slovenska odejít. I v Praze žije řada mladých Slováků. Nemáme dobrá pracovní místa, nemáme dobré platy. A naše vláda si z těch, kteří tvoří pracovní místa, udělala nepřátele,“ říká.

„Prezident sice nenavrhuje zákony či státní rozpočet, ale má právo naléhat na vládu a parlament, aby si postavila zvýšení konkurenceschopnosti Slovenska jako svoji prioritu,“ dodává Kiska a připomíná, že on sám jako podnikatel vytvořil stovky až tisíce pracovních míst.

Kiska se před osmi lety rozhodl ukončit své působení v byznysu. Podíl ve většině svých společností prodal a založil neziskovou organizaci Dobrý anděl.

„Tam narostlo to moje rozhořčení z dění v naší společnosti. V přímém přenosu jsem tam zažil to, jak na Slovensku selhává zdravotnictví, sociální systém, jak roste korupce. Proto jsem se rozhodl kandidovat na prezidenta, vyzkoušet pomoct společnosti zezhora,“ naznačuje.

O víkendu odstartovala na Slovensku série televizních a rozhlasových duelů prezidentských kandidátů. Jedním z témat byla i otázka ukrajinsko-ruského konfliktu. Zatímco současný premiér Fico sankce vůči Rusku odmítá, podle Kisky je třeba postupovat společně s Evropskou unií.

„Slovensko má hranici přímo s Ukrajinou a nás by tedy dění v této zemi mělo zajímat možná ještě víc než ostatní státy. Jsem zastáncem toho, aby se EU postavila k Ukrajině jasněji, aby byly její postoje jednotné. Aby Rusko pocítilo, že došlo z jeho strany ke skutečnému porušení mezinárodního práva,“ říká Kiska.

Robert Fico a Andrej Kiska | Foto: Český rozhlas

bre, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme