V případu miliardového krácení daní využívali obžalovaní nejméně 66 firem

Protikorupční policie rozbila gang a viní jej z miliardového krácení daní. Skupina 15 obviněných se ho měla dopustit při obchodování s pohonnými hmotami. Využila k tomu řetězec nejméně 66 firem, do jejichž vedení dosadila takzvané bílé koně. Novinářům to řekli představitelé protikorupční policie a olomouckého vrchního státního zastupitelství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie

Policie | Foto: Ladislav Bába

Daňové úniky v kauze obchodování s pohonnými hmotami za 2,3 miliardy korun vznikly podle závěrů kriminalistů Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality od března 2012 do června 2013 při dovozu 409 milionů litrů pohonných hmot z Německa a Slovinska.

Patnáct obviněných k tomuto účelu využívalo řetězec nejméně 66 obchodních společností. „Tyto společnosti se v poměrně krátké době vždy vyměnily. Takže vzhledem k zapojení velkého množství firem se dařilo skrývat trestnou činnost,“ vysvětluje Petr Šereda, ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak fungovala skupina, která stát připravila na daních o více než dvě miliardy korun? Ptali jsme se Petra Šeredy, šéfa odboru závažné hospodářské a finanční kriminality na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci

Podle něj existuje podezření, že do pozic vlastníků obchodních firem a statutárních zástupců měly být předem instalovány osoby převážně plnící úlohu takzvaných bílých koní, které však tyto společnosti nikdy neovládaly, neřídily ani za ně nijak nejednaly.

Ke zkrácení daňové povinnosti mělo docházet tak, že za nakupující společnosti byla obviněnými záměrně vyhotovována a podávána nepravdivá daňová přiznání s fiktivními údaji, nebo dokonce žádná. Podle vyšetřovatelů pak bylo na DPH místo 2,3 miliardy fakticky zaplaceno jen 2,6 milionu korun.

Protikorupční policisté provedli šestnáct domovních prohlídek a devět prohlídek jiných prostor a pozemků. Zadrželi patnáct osob, které byly následně obviněny z trestného činu zkrácení daně a také z trestného činu účasti na organizované zločinecké skupině. Za to jim hrozí devět až 13 let vězení.

Skupinu zřejmě řídil íránský obchodník

Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci ve čtvrtek 20. března 2014 podal na všechny obviněné osoby návrh na vzetí do vazby. Soudce následně rozhodl o vazbě pro třináct obviněných. Je mezi nimi i údajný šéf gangu, čechoíránský obchodník Shahram Abdullah Zadeh.

Policie nicméně žádná konkrétní jména nepotvrdila. Detektivové proto nechtěli komentovat ani spekulace o Zadehových kontaktech na členy a úředníky bývalé vlády. Radiožurnálu je ale přiznal někdejší předseda rozpočtového výboru parlamentu za ODS Pavel Suchánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o případu zjišťovala reportérka Evelyna Kulíšková

„Ten pán se na mě obrátil před tři a půl rokem, myslím, když se odstěhoval do České republiky, ohledně toho, jestli je možné tady zřizovat alternativní fondy. Což jsou správcové financí a fondů. O tom jsme se bavili asi půl hodiny, já jsem mu řekl, že nevím, že legislativa u nás na to není hotová, a od té doby jsem ho neviděl. Takže jak se dostal k panu Rusnokovi a Fischerovi a tak dále, k tomu vám nemůžu nic říct," uvedl Suchánek.

Expremiér Jiří Rusnok odmítl, že by Zadeha znal. Jediný dopis do Emirátů, který podepsal, se prý týkal kandidatury Dubaje na pořádání Expa v roce 2020. Bývalý ministr financí Jan Fischer dnes nezvedal telefon, nereagoval ani na textové zprávy.

Podle informací Lidových novin se oba přimlouvali za Zadehovy zájmy v Emirátech, o kauze čechoíránského podnikatele měl v Dubaji jednat také exministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg z TOP 09.

Přímé propojení případu s politikou ale dozorující státní zástupce Petr Šereda vyloučil. "Otázka politických kontaktů subjektů, které byly obviněny, není pro tu trestnou činnost nijak významná a podstatná, takže my se těmito otázkami vůbec nezabýváme," dodal.

Policie vyšetřování kauzy zatím neuzavřela. Během dalšího prověřování ještě může vzrůst jak výše způsobené škody, tak počet obviněných.

Zjednodušené schéma realizace daňových úniků | Foto: Policie ČR

Evelyna Kulíšková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme