Kounov na Rakovnicku chce topit biomasou, stále však nemá na spolufinancování projektu

Před pěti lety se obec Kounov na Rakovnicku rozhodla přejít na centrální vytápění biomasou. Jenže se zdá, že stomilionový projekt je pro malou obec příliš velkým soustem – nedokáže totiž sehnat peníze na spolufinancování. Pokud do konce června peníze nesežene, hrozí jí, že přijde o dotaci a projekt se neuskuteční.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příprava na stavbu májky v Kounově

Příprava na stavbu májky v Kounově | Foto: Jana Káninská

Termín pro využití dotace obec několikrát posunula. Poslední termín, do kdy měla dvacet milionů korun na spolufinancování mít, byl včerejší den.

Obec sice peníze nesehnala, ale Státní fond životního prostředí jí konečný termín opět posunul, a to do 30. června.

Obec tak má tři měsíce na to, aby se ve vyjednávání posunula dál, jinak o dotaci na projekt, jehož příprava už stála dva miliony korun, přijde.

Původně měla obec v plánu vzít si od nějaké banky úvěr, který by splácela zhruba dvacet let a umořovala ho právě z prodeje tepla. Jak se však ukázalo, žádná banka Kounovu půjčit nechce.

Důvodem může být to, že obec nemá majetek, který by mohla zastavit. Stále totiž splácí deset milionů korun, které si před osmi lety půjčila na nový vodovod.

Vypadá to, že jedinou šancí obce je, aby se za ni zaručil generální dodavatel stavby, jinými slovy vzal půjčku na sebe.

S průtahy přibývají pochyby

O teplo vyráběné z biomasy by podle předběžného průzkumu byl v obci zájem, do systému by se připojilo 150 domácností, tedy tři čtvrtiny obce. Další lidé by se možná připojili později a teplo by využívala také škola a školka.

Jenže vzhledem k tomu, jak dlouho se projekt připravuje, se už řada obyvatel obce musela nějak zařídit – pokud měli třeba starý kotel a už nemohli dál odkládat koupi nového, nyní už vytápění biomasou nepotřebují.

Starostka Kounova Dana Bechyňská (KSČM) věří, že do centrálního vytápění se stále ještě investovat vyplatí. S přibývajícími komplikacemi však projekt představitele i obyvatele obce čím dál víc rozděluje a s neustálým čekáním přibývá těch, kteří si myslí, že by od něj měla obec ustoupit.

A.Rokosová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme