Zachraňují lidem zdraví i životy. Psí hrdinové dostali ocenění

Cena Statečné psí srdce představuje veřejnosti zvířecí hrdiny. Retrívr Endy zachránil život svému pánovi, fenka Agáta zase pomáhá nemocným lidem a německý ovčák Saros slouží u policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iva Bajtlerová s fenkou peruánského naháče Agátou

Iva Bajtlerová s fenkou peruánského naháče Agátou | Foto: Pes Jíra

Retrívr Endy zachránil život svému majiteli, důchodci Jaroslavu Macháčkovi. Vloni v říjnu šli spolu do lesa kácet dřevo.

„Když jsme šli kácet druhý strom, vyrazilo proti mně prase. V tu ránu jsem ležel na zemi, zuby mi mordovalo nohy,“ vzpomíná Macháček.

„Endy přiběhnul zezadu, na prase skočil, to se obrátilo na něj a mě nechalo na pokoji,“ popisuje statečný čin psa, který vážil třetinu toho co útočící divočák.

Jaroslav Macháček zažil největší strach ve svém životě. „V hlavě mi běžel život jako film, že je to asi moje poslední,“ dodává.

Jaroslav Macháček si nakonec ze rvačky s divočákem odnesl jen pár škrábanců, Endymu se nestalo nic. Divočáka pak myslivci zastřelili.

Přehrát

00:00 / 00:00

S majiteli psů, kteří získali ocenění Statečné psí srdce, natáčela redaktorka Květa Moravcová

Psí schopnost mezi nebem a zemí

Dvanáctiletá fenka peruánského naháče Agáta by se asi s prasetem do křížku nepouštěla, cenu za statečnost dostala za pomoc nemocným.

„Existuje u ní něco mezi nebem a zemí. Ví, kam si má lehnout, kde koho co bolí,“ vysvětluje Agátina panička, psychoterapeutka Iva Bajtlerová.

Když třeba někdo trpí migrénou, položí zvíře na krční páteř ležícího pacienta.

Důchodce Jaroslava Macháčka jeho pes Endy zachránil před divokým prasetem. Jeho trofeje Macháček má dodnes | Foto: Pes Jíra

„Z 90 procent bývají bolesti hlavy od krční páteře. Nejprve nám neurolog řekne, která dráha je poškozená. My zkusíme na tom místě zahřívat,“ dodává.

Schopnosti svého psa si neumí úplně vysvětlit „Nevím, proč to tak funguje, ale spoustu těch věcí je Agáta schopná stáhnout na sebe,“ říká psychoterapeutka.

Snad největším Agátiným úspěchem je dnes devítiletý Péťa. Chlapec ve čtyřech letech oněměl a Agáta byla jediná, se kterou tehdy komunikoval.

Dnes je mu devět, chodí do běžné základní školy a s fenkou si hraje už jen za odměnu.

Německý ovčák Saros dostal ocenění Statečné psí srdce za pomoc při záchraně sebevraha z Krásné Studánky na Liberecku.

Oceněný policejní německý ovčák Saros, který pomohl zachránit sebevraha | Foto: Pes Jíra

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme