Soud osvobodil exnáměstka ministerstva pro místní rozvoj v kauze vyvádění peněz z EU

Soud osvobodil exnáměstka ministerstva pro místní rozvoj Petra Formana. Podle rozsudku se nepodílel na vyvádění víc než 200 milionů korun z dotací Evropské unie. Podmíněný trest ale dostalo šest obžalovaných.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okresní soud (ilustrační foto)

Okresní soud (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

Soudce Městského soudu v Praze Petr Braun nevyloučil, že má Forman na podvodech a praní špinavých peněz podíl viny. Chybí ale důkazy.

„Zjednodušeně řečeno, v této kauze je inženýr Forman neodsouditelný,“ uvedl Braun.

Sám někdejší náměstek ministra pro místní rozvoj Petr Forman reaguje, že soud prokázal jeho snahu situaci řešit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání soudu sledovala reportérka Veronika Hlaváčová

„Také uvedl, že jsou důkazy, které svědčí o tom, co jsem dělal pro to, aby nemohla taková situace nastat,“ podotkl Forman.

Proti jeho zproštění obžaloby je státní zástupce Boris Havel, který se odvolá. Forman měl podle něj v případu svou jasnou roli. „Bez jeho jednání by jim to nikdy nepovedlo,“ zdůraznil.

Kauzu řeší soudy už osm let. K vyvádění peněz z dotací Evropské unie mělo docházet v letech 2004 a 2005. Většinu z víc než dvou set milionů korun policie zajistila.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme