Poslední dětské ozdravovny letos nejspíš skončí. Chybí jim peníze na provoz

Po osmdesáti letech pravděpodobně skončí poslední dětské ozdravovny. Jejich provozovatelé si stěžují na nedostatek peněz. V oblasti Krkonoš a Podkrkonoší jich bylo 20, teď existují jen čtyři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozdravný pobyt, dětská ozdravovna (ilustrační foto)

Ozdravný pobyt, dětská ozdravovna (ilustrační foto) | Foto: Milena Štráfeldová

„Je mi z toho smutno,“ říká ředitel Sdružení ozdravoven a léčeben Trutnov Jaromír Hejzlar. Pokud se nic nezmění, začne prý propouštět.

„Budeme se muset rozloučit s personálem a na čtvrtý kvartál prostě ozdravovny zavřít. Co uděláme po Novém roce, jestli budeme schopni sehnat personál a nastartovat tuto činnosti, o tom nejsem vůbec přesvědčen, že to půjde,“ konstatuje Jaromír Hejzlar.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku letos zřejmě skončí poslední dětské ozdravovny. Tématu se věnoval reportér Václav Plecháček

Problém se týká posledních českých ozdravoven v Peci pod Sněžkou, Špindlerově Mlýně a u Dvora Králové nad Labem, které celkem nabízí 265 lůžek. Ta jsou ale využitá jen asi ze 60 procent. Rodiče sice zájem o pobyty mají, lékaři jim je ale často odmítají předepsat.

„V době, kdy Ostrava se dusí a dětí kašlou, mají astma, na našich ozdravovnách svítí sluníčko a je škoda, že nejsou i z této oblasti využívány,“ uvádí za zřizovatele ozdravoven, kterým je Královéhradecký kraj, radní Jana Třešňáková z ČSSD.

Jak ale upozorňují ředitelé jednotlivých ozdravoven, problém je i v přístupu zdravotních pojišťoven.

Třeba ta největší, tedy VZP, vyčlenila pro letošní rok 20 milionů korun na ozdravné pobyty dětí ze smogových oblastí. Místo do ozdravoven je ale posílá do soukromých zařízení.

VZP kritiku odmítá, ozdravovny prý špatně hospodaří

Všeobecná zdravotní pojišťovna se kritice brání. Podle mluvčího VZP Oldřicha Tichého prý ozdravovny letos dostanou asi o dvě procenta víc peněz než loni.

„Pokud ozdravovny tvrdí, že nepřežijí letošní rok, přestože VZP jim bude za každého klienta platit více než vloni, pak by bylo zřejmě vhodné podívat se také na druhou stranu. Tedy na to, jak ozdravovny s penězi od pojišťoven hospodaří,“ podotýká Tichý.

V minulém roce odjelo na ozdravný pobyt asi 1500 dětí, letos jich podle odhadů bude o něco méně. A možná to budou poslední pacienti ve více než osmdesátileté historii českých ozdravoven.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme