Desítky zubařů podváděly s plombami. Vykázaly jich i třináct na jeden zub

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) sčítá, na kolik ji dosud přišly chybné postupy stomatologů. Loňské kontroly odhalily, že 90 z nich vykazuje abnormálně vysoký počet zubních výplní. Pojišťovna škody zatím vyčíslila u 21 z nich, připravili ji skoro o 2,5 milionu korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zubařka (ilustrační foto)

Zubařka (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

U třech zubařů pojišťovna nepočítá s prodloužením smlouvy a šest dalších se chystá intenzivně kontrolovat.

Devadesátka označených stomatologů opakovaně šest let po sobě vykazovala na každého pacienta ročně víc než čtyři plomby, často na každém zubu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postizích zubařů mluvil ve vysílání Radiožurnálu prezident České stomatologické komory Pavel Chrz

Nejvíce vykázaných plomb na jeden zub bylo 13, přičemž nebylo neobvyklé vykázat deset i více plomb v rámci jedné návštěvy.

Česká stomatologická komora může zubaři kvůli podvodům i ukončit členství.

„Za hrubé podvody jsme už jednu kolegyni museli z komory vyloučit, což fakticky znamená zákaz výkonu povolání,“ říká prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.

Pojišťovna podle něj po ní vyžaduje zpět částku v řádu statisíců korun.

Náklady na stomatologickou péči
Největší zdravotní pojišťovna VZP ročně platí za plomby 800 milionů korun, celkem za ambulantní zubní péči 5,8 miliardy, v průměru 940 korun na jednoho pojištěnce. V průměru připadá na každého pacienta v ČR jedna plomba za rok.
Zdroj: ČTK

Pojišťovny podle Chrze podobnou praxi umožnily tím, že dosud zubaře méně kontrolovaly.

Pacient má šanci zjistit, jestli lékař na jeho jméno nevykazuje neoprávněné výkony, pokud si nechá od pojišťovny vystavit individuální účet. Tam najde přesný rozpis všech vykázaných výkonů.

VZP při loňské kontrole porovnala data z vyúčtování za uplynulých šest let ze všech 6156 ordinací, s nimiž má smlouvu.

ČTK, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme