Amazon chce halu na původním místě v Brně. Usiluje o změnu územního plánu

Americký internetový obchod Amazon chce svou distribuční halu i nadále postavit na místě, které navrhlo Brno. Vyplývá to z vyjádření developerské společnosti CTP Invest, která stavbu pro Amazon připravuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká firma Amazon by mohla vybudovat sklad v Jihomoravském kraji

Americká firma Amazon by mohla vybudovat sklad v Jihomoravském kraji | Zdroj: ČTK

„Je stále šance, že Amazon své distribuční centrum do Černovické terasy umístí. Já jsem vyrozuměl z dnešní konference, že pokud se bude stavět v Brně, tak jedině na Černovické terase,“ nechal se slyšet Tomáš Budař z CTP.

Brno nabídlo společnosti pozemky v průmyslové zóně Černovická terasa. Územní plán ale se stavbou distribučního centra nepočítá, a zastupitelé proto investici třikrát odmítli.

Jihomoravský kraj následně nabídl Amazonu jiné pozemky u brněnského letiště. Ačkoli má tyto pozemky na 50 let v pronájmu soukromá společnost, jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD je přesvědčen, že by s prodejem nebyl problém.

Obyvatelům nedalekých Tuřan by umístění skladu u letiště přineslo desítky projíždějících kamionů navíc, stejně by tomu bylo v případě varianty na Černovické terase.

Developer tvrdí, že Amazon bude usilovat o schválení změny územního plánu Brna, protože stále počítá se stavbou na pozemcích města. Nabídku kraje by tak pravděpodobně odmítl.

Amazon by v Brně nabídl více než 1500 pracovních míst a investici zhruba za 2,7 miliardy korun. Sklad by měl mít rozlohu 95 tisíc metrů čtverečních. Česká republika se stane první evropskou zemí na východ od Německa, kde Amazon zřídí logistické centrum. Společnost se původně rozhodovala mezi Českem a Polskem.

Amazon je jeden z nejstarších internetových obchodů na světě. Původně to bylo internetové knihkupectví, teď už nabízí zboží od hudby přes hračky až po módu.

Schéma průmyslové zóny Černovická terasa v Brně s vyznačením místa, kde by měl vyrůst velkosklad společnosti Amazon | Foto: ČTK

Petra Hosenseidlová, Iva Menšíková, Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme