Jednateli skladu Verdana, kde se našly destiláty s metanolem, může hrozit i doživotí

Jednateli společnosti Verdana Robertu Sedlaříkovi, obžalovanému v metanolové kauze, může hrozit i doživotí. Na změnu právní kvalifikace dnes po výslechu skladníka upozornil předseda senátu Krajského soudu ve Zlíně Radomír Koudela.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklad společnosti Verdana ve Zlíně, kde byly nalezeny závadné lahve Likérky Drak

Sklad společnosti Verdana ve Zlíně, kde byly nalezeny závadné lahve Likérky Drak | Zdroj: ČTK

Hlavní dokazování v metanolové kauze je prakticky u konce. Senát Krajského soudu ve Zlíně dnes vyslechl některé z posledních svědků i poškozených.

Skladník zlínské firmy Verdana vypověděl, že si palet plných láhví s alkoholem s podivnými etiketami Likérky Drak okamžitě všiml a upozornil Sedlaříka, že některé jsou zmuchlané a neobvykle nalepené.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudní jednání sledovala reportérka Andrea Kratinová

Sedlařík ho údajně odbyl s tím, že se o to nemusí starat. Právě tyto láhve celní správa zajistila a později se ukázalo, že destiláty z 50 procent obsahují metanol.

Předseda senátu Radomír Koudela okamžitě po této výpovědi upozornil na možnou změnu právní kvalifikace u obžalovaného Sedlaříka.

„Možnost posouzení, a to právní kvalifikace v rámci přísnější trestní sazby trestného činu obecného ohrožení,“ uvedl.

V souvislosti s metanolovou aférou, která vypukla 3. září 2012, zemřelo pět desítek lidí. Obžaloba postihuje jen období do konce roku 2012, státní zástupce ji podal na 31 lidí. Hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím.

Pokud by ke změně právní kvalifikace došlo, znamenalo by to, že všem deseti obžalovaným v metanolové by hrozily vysoké tresty včetně doživotí.

Koudela už dříve upozornil na změnu právní kvalifikace u pěti dalších obžalovaných. Reálnost změny ale komentovat nechtěl.

„Soud nikdy před samotným rozhodnutím nehovoří o reálnosti či nereálnosti ve věci a ani o hodnocení dokazování. To soudu nepřísluší a toto je ve fázi samotného rozhodnutí, kdy bude hovořit, proč a z jakých důvodů rozhodl,“ dodal soudce.

Rozsudek by měl padnout v dubnu

Vrchní soud v Olomouci rozhodne o stížnosti obžalovaného Jiřího Vaculy, který žádal o propuštění z vazby. Zlínský soud ho ale nepustil.

Verdikt by měl zaznít už 16. dubna, kdy hlavní líčení v metanolové kauze pokračuje. Podle předsedy senátu Radomíra Koudely bude dokazování prakticky u konce.

Otravy metylalkoholem | Foto: Český rozhlas

Andrea Kratinová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme