Odkud pochází zemina ve Lhotě, ptají se místní obyvatelé. Bojí se kontaminace

Tuny zeminy nejasného původu trápí obyvatele plzeňské městské části Lhota. Na soukromý pozemek navezla kopce hlíny společnost Robstav a nechce říct, odkud pochází. Podle některých obyvatel Lhoty hlínu dovezli ze stavby Nového divadla v Jízdecké ulici. Bojí se, že je kontaminovaná a může znečistit spodní vody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Naplavená zemina na silniční spojce mezi Vejprnickou ulicí a kruhovým objezdem na Domažlické v Plzni

Naplavená zemina na silniční spojce mezi Vejprnickou ulicí a kruhovým objezdem na Domažlické v Plzni | Foto: Jana Kosová

Firma Hochtief, která staví Nové divadlo, požadovala po Plzni zaplacení vícenákladů ve výši 20 milionů korun za likvidaci kontaminované zeminy. Proto se o možném znečištění začalo mluvit.

Navezená hlína v plzeňské městské části Lhota může pocházet ze stavby Nového divadla. Přestože by mohla obsahovat stavební suť, například zbytky cihel, sklo nebo plech, spodní vody by ohrozit neměla.

Magistrát města Plzně zkoumá, jestli suť v hlíně je, nebo ne. Tříhektarový pozemek ve Lhotě, na kterém se zemina nacházi, je totiž určený pro zástavbu. Kdyby se suť v zemině objevila, nemohl by ji Robstav použít pro terénní úpravy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případ navezené zeminy se zajímala Jana Kosová

„Rozhodli jsme se pozvat majitele pozemku k podání vysvětlení. Od majitele jsme dostali výluhy, které v současnosti prověřujeme. Rádi bychom si udělali i vlastní výluhy z dané zeminy," podotýká vedoucí magistrátního odboru životního prostředí Dagmar Svobodová Kaiferová.

Odbor spolupracuje s Českou inspekcí životního prostředí, která prověří všechny firmy, které zeminu ze stavby divadla odvážely.

Inspekce se bude zabývat také skládkou v Mýtě na Rokycansku, kde měla znečištěná zemina se zbytky suti a jiných materiálů skončit. Na výsledky rozborů čeká i starostka Lhoty Zdeňka Hončarová z ODS.

„Pro nás jako vedení obvodu je nejdůležitější písemné doložení toho, že zemina je v pořádku a neohrožuje místní lidi. Ten doklad do dnešního dne nemám,“ upozorňuje Hončarová.

Pohled na stavbu nové budovy divadla v Plzni | Foto: Plzeň Evropské hlavní město kultury

Obyvatelka Lhoty Lenka Menoušková má kopec navezené zeminy doslova pár metrů za plotem, vedlejší pozemek vlastní majitel Robstavu.

Stejně jako desítky sousedů podepsala petici, ve které požadují, aby se původ zeminy co nejrychleji prokázal. Přestože stavební stroje už hromady hlíny snížily, dobrý pocit z toho nemá.

„Je to strašné, všichni tady máme malé děti, které k tomu běhají. Nikdy nevíte, kdy to na děti spadne, kdy se to začne sypat, co se může stát," strachuje se Menoušková.

Odkud zemina skutečně pochází

Podle mluvčího Hochtiefu Michala Taliána navíc existuje dokument, který potvrzuje, že subdodavatel, společnost Robstav, znečištěnou zeminu z divadla do Lhoty neodvezla.

„Firma Robstav nám předložila doklady, ze kterých je patrné, že žádná zemina dotčená výběrovým řízením na projektu Divadlo Jízdecká nebyla deponována na skládce ve Lhotě,“ ujistil Talián.

Vizualizace nového divadla v Plzni | Foto: Crest Communications

Majitel společnosti Robstav Radek Kozák se vyjádřil prostřednictvím e-mailu. Podle něj firma do Lhoty část zeminy ze stavby divadla skutečně odvezla a nikdy netvrdila, že ne.

Podle Kozáka jde ale o čistou hlínu, což údajně potvrzují i odebrané vzorky. Zemina, která obsahovala suť, beton, kamení nebo asfalt, prý skončila na skládce v Mýtě.

Celou věc považuje majitel Robstavu za nafouknutou kauzu, která vygradovala i v souvislosti s blížícími se komunálními volbami. Bude proto požadovat omluvu od zastupitelstva ve Lhotě.

Jana Kosová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme