Bývalým radním Libereckého kraje hrozí za neoprávněné přijímání odměn až osm let vězení

Před libereckým soudem se zpovídají bývalí radní Libereckého kraje společně s manažery krajské společnosti Silnice Libereckého kraje. Podle spisu si nechali neoprávněně vyplatit odměny za své členství v orgánech krajských společností. S obžalobou nikdo z nich nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zprava exhejtman Stanislav Eichler, Vít Příkaský, Radek Cikl a Pavel Novák u Okresního soudu v Liberci, kde 26. března začalo hlavní líčení v případu nelegálního vyplácení odměn v Libereckém kraji.

Zprava exhejtman Stanislav Eichler, Vít Příkaský, Radek Cikl a Pavel Novák u Okresního soudu v Liberci, kde 26. března začalo hlavní líčení v případu nelegálního vyplácení odměn v Libereckém kraji. | Zdroj: ČTK

„Obžaloba je viní z toho, že byli uvolnění radní a zároveň byli členy dozorčí rady ve společnostech, kde je Liberecký kraj jediným akcionářem, a pobírali odměny, přestože to zákon o střetu zájmů neumožňuje,“ shrnuje obsah obžaloby okresní státní zástupkyně Daniela Karasová. Uvolněným radním kraj vyplácí mzdu.

Dvěma bývalým radním hrozí za přijímání odměn až osmileté tresty. Ti, kdo jim odměny schválili, mohou jít do vězení až na pět let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud s bývalími radními Libereckého kraje sledovala reportérka Ivana Bernáthová

Mezi obžalovanými je i bývalý hejtman Stanislav Eichler zvolený za ČSSD. Obvinění mu přijde absurdní.

„Nám je dáváno za vinu, že jsme schvalovali smlouvu o odměnách členům dozorčí rady Silnice, a. s., a přitom ta smlouva nebyla adresná,“ zdůrazňuje Eichler.

Krajští radní podle něj schvalovali pouze vzorové smlouvy, kde nebyla uvedena jména případných členů nebo předsedů orgánů krajských společností.

Za konkrétní smlouvy už podle něj odpovídal předseda představenstva společnosti, a ne radní.

„Navíc celá procedura prošla úředníky a právníky krajského úřadu, a dokonce při hlasování byla přítomna státní notářka,“ dodává bývalý hejtman.

Obžalovaní: Právníci nás na problém neupozornili

Další obžalovaný, bývalý krajský radní odpovědný za dopravu Martin Sepp z ČSSD, k slovům exhejtmana dodává:

„Právníci v jiných případech upozorňovali na kolizi třeba s legislativou a v tomto případě mě osobně neupozornil nikdo,“ říká jeden z obžalovaných.

Žalobkyně Daniela Karasová si myslí, že obžalovaní krajští radní museli vědět, že některým budoucím členům orgánů krajských společností nenáleží odměna za práci, protože už brali plat od Krajského úřadu v Liberci.

Nemocnice Česká lípa | Foto: Nemocnice Česká Lípa

Vzorová smlouva i podle ní byla v pořádku. „Nicméně když schvalovali vzorovou smlouvu, tak věděli, že vždycky minimálně jedním členem té dozorčí rady bude radní, který je uvolněný a kterému ta odměna nenáleží,“ uvádí státní zástupkyně.

Kromě dozorčí rady krajské společnosti Silnice Libereckého kraje podle obžaloby pobírali odměny také v českolipské nemocnici.

Za členství v její dozorčí radě byly údajně protiprávně proplácené odměny bývalému radnímu pro ekonomiku Zdeňkovi Bursovi a jeho kolegovi pro sociální oblast Pavlovi Petráčkovi (oba ČSSD).

Bursa odmítl u soudu vypovídat, Petráček před soudem řekl, že smlouvu uzavíral v době, kdy jako radní odměnu za práci mohl pobírat a na změnu zákona o střetu zájmů ho nikdo neupozornil. Více než 200 tisíc korun už ale nemocnici vrátil.

Zleva Martin Sepp, Pavel Petráček, Pavel Novák, Lidie Vajnerová, Radek Cikl, Vít Příkaský, exhejtman Stanislav Eichler a Jaroslav Podzimek u Okresního soudu v Liberci | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme