Světelný smog se objevuje hlavně ve velkých městech, může narušit spánek nebo škodit zvířatům

Se změnou zimního času na letní se prodlužuje den. Pražané tak méně svítí jak na ulicích, tak i v bytech. Přesto město intenzivně ozařují lampy, světla domů, z průmyslů a také dopravy. Společně tvoří takzvaný světelný smog, který může narušovat spánek, škodit pracovníkům na noční směně nebo zvířatům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak svítí Země v noci

Jak svítí Země v noci | Foto: NASA

Nedostatek tmy může ohrozit nejen viditelnost hvězd na noční obloze, ale i spánek. Pro nás samozřejmou věc, jako je tma, ohrožuje světelné znečištění nebo také světelný smog, který je typický pro velká města. O co přesně jde, popisuje astronom Pavel Suchan.

Přehrát

00:00 / 00:00

O důsledky světelného znečištění se zajímal redaktor Jan Charvát.

„Je to rozptýlené světlo, které uměle vyrobíme do nočního prostředí. Aby vzniklo světelné znečištění, potřebujeme atmosféru, protože potřebujeme nějaký plyn, a prachové částečky, na kterých se světlo rozptyluje. Rozptyl způsobuje to, že oblohu vnímáme světlejší, než je v přirozeném stavu,“ říká Suchan

Světelnými zdroji mohou být reklamní tabule, výlohy, veřejné osvětlení nebo doprava. Praha si stojí mezi velkými městy poměrně dobře. Provádějí se dokonce změny, které vedou k menší míře světelného znečištění.

„V současné době se na řadě ulic osazují svítidla s rovnými spodními kryty, často s LED technologií. Ta se dají nasměrovat tam, kam je potřeba. Nemá to žádné přesahy, což je dobrá praxe,“ konstatuje Petr Suchan.

Prognóza světelného znečistění do roku 2025 | Foto: astro.cz

Zákon o ochraně ovzduší umožňuje vydání vyhlášky, která reguluje promítání světelných reklam a efektů na oblohu.

Pokud se ve vašem okolí nachází zdroj světla, který vás ruší, jedním z řešení je obrátit se třeba na stavební úřad. Astronom Suchan dodává, že tmu ke svému životu nutně potřebujeme.

„Jedině za tmy vzniká v lidském těle spánkový hormon melatonin. Melatonin skutečně vzniká jenom za tmy. Nepomůže, když zavřeme oči uprostřed osvícené místnosti. Pokud nejsme vystaveni dostatečné tmě, tak nemáme dostatek melatoninu a rozhodí se nám i lidské zdraví,“ upozorňuje Suchan.

V roce 1994 také UNESCO přijalo deklaraci, podle které mají budoucí generace právo na nezničenou a neznečištěnou Zemi, včetně práva na čistou oblohu. Včetně té noční.

Anna Jadrná, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme