Stoleté lípy se pokácejí, rozhodla radnice v Chrudimi. Bojí se padajících větví

Alej stoletých lip čeká v Chrudimi pokácení. Zásah výrazně změní podobu Nerudovy ulice u starého vlakového nádraží. Stromy nejsou v nejlepším stavu a město nechce riskovat, že padající větve někoho zraní nebo poškodí okolní domy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lípy v Chrudimi budou pokáceny. Kmeny poslouží jako útočiště broukům

Lípy v Chrudimi budou pokáceny. Kmeny poslouží jako útočiště broukům | Foto: Josef Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

V Chrudimi se rozhodli pro vykácení několika desítek lip u starého železničního nádraží. Stromy pocházejí z konce devatenáctého století, takže jim může být kolem 110 let.

Radnice se bojí, že by stromy mohly být nebezpečné pro lidi i jejich majetek. Před zhruba 50 lety došlo k ořezání lip takzvaně na hlavu. Nové větve, které po takové úpravě vyrostly, jsou náchylné na vylomení a vznikají v nich dutiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak město využije dřevo z pokácených stoletých lip, zjišťoval Josef Kopecký

„Lípy jsou vzhledem ke svému stavu rizikovými stromy. Vzhledem k tomu, že rostou poměrně blízko objektů, které v ulici jsou, tak riziko je jeden z faktorů, který zohledňujeme při rozhodování o kácení dřevin," říká Kateřina Mrózková z odboru životního prostředí městského úřadu Chrudim.

Ještě jeden důvod hrál při rozhodování roli. Vloni město zasáhla vichřice, která lámala stromy a brala střechy. Lípy nápor přežily bez větší újmy, ale lidé se starých stromů přesto bojí.

„Po vichřici v roce 2013 přišla řada podnětů. Byl vypracován znalecký posudek. Zjednodušeně řečeno, chystáme se k tomu, že staré stromořadí vykácíme a na podzim vysadíme nové,“ vysvětluje místostarosta Chrudimi Jan Čechovský.

Město plánuje vykácet 20 kusů stromů, které se nacházejí na pozemcích města. Lipové kmeny čeká proměna na bydlení pro drobné živočichy.

Lípy v Chrudimi budou pokáceny. Kmeny poslouží jako útočiště broukům | Foto: Josef Kopecký

„U takhle starých stromů s dutinami a pravděpodobně s částečně vyhnilým dřevem je pravděpodobnost, že v nich budou některé druhy brouků. Rozhodli jsme se, že kmeny využijeme na vybudování takzvaného broukoviště v parku na Střelnici, odborníci tomu říkají loggery,“ popisuje Mrózková.

Kmeny se v parku postupně rozpadnou a budou fungovat jako útočiště pro nejrůznější druhy brouků. Kácení stromů musí město zvládnout v době vegetačního klidu, lípy tak zmizí do poloviny dubna.

Anna Jadrná, Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme