Konečný termín pro daňová přiznání se blíží. Přes internet jich Středočeši posílají jen zlomek

Ve středních Čechách loni podalo daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob asi 245 tisíc lidí. Letos jich finanční úřady očekávají asi o deset procent víc. Poslední šanci mají podnikatelé nebo třeba osoby samostatně výdělečně činné 1. dubna. Finanční úřady do té doby prodloužily úřední hodiny do 18. hodiny a v některých městech budou otevřené i v sobotu. Je totiž hodně těch, kteří tuto povinnost nechávají až na poslední chvíli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daňové přiznání

Daňové přiznání | Foto: Filip Jandourek

Existují celkem tři možnosti, jak podat daňové přiznání – tedy elektronicky, poštou nebo osobně, lidé nejčastěji volí třetí možnost.

„Občas posílám poštou, elektronicky jsem to zatím ještě nedělala,“ přiznává na finančním úřadě v Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi podnikatelka, která si daňové přiznání vyplňuje sama už skoro devět let. Elektronicky prý plánuje přiznání podat příští rok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek natočila redaktorka Alena Rokosová

Ne všem však taková možnost vyhovuje. „Zdá se to víc pracné, než když si to odvezu,“ říká další podnikatel na úřadě v Brandýse.

Podle mluvčí Finančního úřadu pro Středočeský kraj Jiřiny Plášilové sice přibývá elektronických podání, není jich však víc než deset procent.

„Určitě bych doporučila elektronické podání už díky tomu, že tato aplikace vlastně zajistí kontrolu výpočtu a informuje o případných chybách,“ říká Plášilová.

Aplikaci „elektronická podání“ lze najít na webových stránkách www.danelektronicky.cz.

„Daňové přiznání se po opatření elektronickým podpisem odešle z aplikace přímo svému správci daně,“ dodává Plášilová. Kdo elektronický podpis nevlastní, musí své přiznání správci daně do pěti dnů potvrdit.

Lidé podle Plášilové při přiznáni k dani nejčastěji chybují, že nedodají všechny přílohy nebo že zapomenou nějaký podpis.

„Což se stává velmi často zejména v případě, kdy je formou jednoho formuláře vyplněno jak daňové přiznání, tak žádost o vrácení přeplatku. Zde je třeba opatřit podpisy obě podání. Také velmi často dochází k početním chybám a v tomto případě mohu doporučit použití již zmiňované aplikace elektronická podání, byť jen třeba pro kontrolu,“ doporučuje Plášilová.

Poslední termín pro odevzdání daňového přiznání je 1. duben. Tomu, kdo ho neodevzdá do pěti pracovních dnů, hrozí pokuta od 200 do 300 tisíc korun.

A.Rokosová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme