Světová banka varuje Rusko před návratem do ekonomické recese

Ruská ekonomika by mohla podle Světové banky klesnout ještě tento rok do recese. Do potíží se může hlavně kvůli dopadům, které vůči Rusku postupně zavádějí Spojené státy a Evropská unie. Osmé největší hospodářství na světě ale mohou oslabit i jiné faktory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama a Vladimir Putin

Barack Obama a Vladimir Putin | Foto: Evan Vucci | Zdroj: ČTK

Světová banka varuje, že země doplácí na nedostatek ekonomických reforem. Události na Krymu podle ní navíc ukázaly jasnou závislost Ruska na ropném bohatství.

Díky jeho využití financuje obří projekty, které se ale mohou zejména kvůli dopadům sankcí kdykoli zastavit. Na další postihy upozorňují Rusko nejen Spojené státy, ale i Evropská unie.

Světová banka odhaduje, že za předpokladu, že krize na Krymu nakonec skončí brzy a nedojde k vojenským zásahům, by ruská ekonomik měla pokračovat v mírném růstu. Letos Světová banka odhaduje zvýšení hrubého domácího produktu o 1,1 procenta.

Ruská ekonomika může ovlivnit i českou

V opačném případě, tedy pokud by napětí mezi Západem a Ruskem nadále sílilo, by ruské HDP mohlo letos klesnout o 1,8 procenta. Podnikatelská a spotřebitelská důvěra v zemi se podle odborníků kvůli dopadům případných sankcí prudce zhorší, což bude mít dopad na celé hospodářství.

Zpomalení růstu ruské ekonomiky může mít dopad i na Česko, protože Ruská federace je jedním z hlavních obchodních partnerů zdejších exportérů.

Uvalení přísnějších sankcí na Rusko by mohlo citelně zasáhnout celou evropskou ekonomiku. USA i Evropská unie přitom dosud třetí a nejpřísnější fázi sankcí proti Rusku nezavedly.

Navíc šéf německé centrální banky Jens Weidmann řekl, že napětí kolem Krymu zatím k významnému rozkolísání finančních trhů nevedlo. Nemělo vliv ani na reálnou ekonomiku v eurozóně, na které je z velké částí závislý právě český vývoz.

Jan Beneš, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme