Ukrajina dostane od Mezinárodního měnového fondu až 360 miliard korun

Mezinárodní měnový fond půjčí Ukrajině až 18 miliard dolarů, tedy skoro 360 miliard korun. Fond se na tom v Kyjevě dohodl se zástupci ukrajinské vlády. Ta bude muset výměnou za pomoc splnit tvrdé podmínky, například zvýšit uměle nízké ceny zemního plynu pro občany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk a guvernét centrání banky Stepan Kubiv

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk a guvernét centrání banky Stepan Kubiv | Zdroj: Reuters

Na další pomoci Ukrajině se zároveň v Bruselu dohodli zástupci členských zemí Evropské unie. Díky tomu budou moci Ukrajinci vyvážet své zboží do unie bez cel.

Ukrajina tak ušetří v přepočtu přes 13 miliard korun. Dohodu ještě musejí příští měsíc schválit europoslanci.

Podle náměstkyně ministra zemědělství Jaroslavy Beneš Špalkové to české výrobce nepoškodí. „Dopad na Českou republiku by neměl být nijak těžký,“ říká Beneš Špalková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu finanční pomoci Ukrajině se věnovaly i Ozvěny Radiožurnálu s ekonomem Janem Burešem

Výhody mají platit zhruba do listopadu, následně začnou na Ukrajinu bez cel vyvážet i firmy ze zemí EU. Tato a další evropská podpora je podmíněná dnes dosaženou dohodou Kyjeva s Mezinárodním měnovým fondem.

Ukrajina podporu nutně potřebuje, jinak jí akutně hrozí státní bankrot. Předchozí prezident Viktor Janukovyč podmínky Mezinárodního měnového fondu odmítl.

„Ukrajina potřebuje na jedné straně hluboké strukturální reformy, které zlepší vyhlídky ekonomiky dlouhodobě, na druhé straně potřebuje akutní pomoc, která zabrání startující finanční a dluhové krizi,“ upozorňuje hlavní ekonom ERA Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Slíbená mezinárodní pomoc nemusí stačit

Zda bude plánovaná mezinárodní pomoc v celkové výši 27 miliard dolarů zemi stačit, je podle něj s ohledem na ne zcela věrohodné statistiky těžké odhadovat.

„Podle toho, co je dostupné, bude Ukrajina potřebovat zhruba 30 miliard dolarů na rok, rok a půl, na dva roky si myslím, že to může být málo. Počkáme si na první zprávy Mezinárodního měnového fondu, “ podotkl ekonom.

Ondřej Houska, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme