Tymošenková oznámila, že chce kandidovat na prezidentku Ukrajiny

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková chce kandidovat na prezidentku Ukrajiny. Třiapadesátiletá politička to dnes oznámila médiím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Julia Tymošenková

Julia Tymošenková | Foto: Peter Morrison | Zdroj: ČTK

Nominaci chce předsedkyně strany Vlast získat od svých spolustraníků.

„Požádám sjezd strany Vlast, který se uskuteční 29. března, aby mě nominoval jako kandidátku na nejvyšší státní funkci,“ řekla Tymošenková na tiskové konferenci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kandidatuře bývalé premiérky na post prezidentky Ukrajiny mluvil zpravodaj Martin Dorazín

Jak prohlásila, v případě svého vítězství ponechá ve funkci premiéra Arsenije Jaceňuka. Ten dnes oznámil, že Ukrajince čekají bolestná ekonomická opatření, propouštění úředníků a prudký růst cen plynu.

Tymošenková dvakrát stála v čele ukrajinské vlády. Na prezidentku kandidovala v roce 2010, ale tehdy ji těsně porazil prorusky orientovaný Viktor Janukovyč.

Ten krátce poté zahájil kampaň proti Tymošenkové a jejím spojencům. V roce 2011 poslal soud bývalou premiérku na sedm let do vězení za zneužití pravomocí.

Tymošenková je na svobodě od 22. února, z vězení se dostala na základě rozhodnutí kyjevského parlamentu, který změnil trestní kvalifikaci jejího údajného provinění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dosud známí kandidáti na prezidenta Ukrajiny zaujali také publicistu Bohdana Kopčáka

Stejný parlament, v němž získaly navrch do té doby opoziční síly, také odvolal Viktora Janukovyče a vyhlásil termín voleb. Janukovyč odvolání neuznává a dál se cítí být hlavou státu, opakovaně to vzkázal ze svého ruského exilu, kam uprchl.

Prezidentské pravomoci po odvolání Janukovyče vykonává předseda parlamentu Oleksandr Turčynov. Volby se mají konat 25. května.

Podle průzkumu zveřejněného ve středu se favoritem jeví vlivný podnikatel Petro Porošenko, těšící se přízni bezmála čtvrtiny Ukrajinců. Boxerský šampion Vitalij Kličko by podle tohoto průzkumu dostal 8,9 procenta a Tymošenková 8,2 procenta hlasů. Stejně jednoznačně by podle sociologů měl Porošenko vyhrát i klíčové druhé kolo, a to bez ohledu na soupeře.

Martin Dorazín, ČTK, Helena Berková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme