Pět českých horolezců strhla lavina ve Vysokých Tatrách, dva jsou v nemocnici

Lavina ve Vysokých Tatrách strhla pět českých horolezců. Samovolně se uvolnila ve chvíli, kdy skupina vystupovala na vrchol Rysy. Na místě zasahovala slovenská horská služba. Dva horolezci skončili v nemocnici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Říha (Vysoké Tatry 2009)

Jan Říha (Vysoké Tatry 2009)

Lavina, která se utrhla zřejmě samovolně, zasáhla pět českých horolezců v Těžké dolině. Dva zraněné přepravil vrtulník do nemocnice v Popradu.

„49letý muž utrpěl zranění dolní čelisti, horní končetiny a odřeniny tváře. Druhý 36letý muž byl transportován s podezřením na poranění krční páteře a vykloubeného ramene,“ říká Katarína Stěvčeková z Horské záchranné služby.

Zbylí tři horolezci prý nepotřebovali lékařskou pomoc a pokračovali dál přes sedlo Váha na chatu, kde byli ubytovaní. V horách přitom není zvýšené nebezpečí lavin.

„Momentálně byl k dnešnímu dni ve Vysokých Tatrách vyhlášený druhý stupeň lavinového nebezpečí. Druhý stupeň znamená mírné,“ upřesňuje Stěvčeková.

Při výstupu bez jištění na jeden z tatranských štítů se minulou sobotu zřítil další Čech. Pád nepřežil.

Předminulý víkend nepřežil pád laviny v Tatrách jeden člen skupiny českých skialpinistů. Vydali se do hor za špatného počasí a problémy měli i záchranáři, kteří je šli hledat.

Vojtěch Berger, Anna Jadrná, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme