Češi v zahraničí nemohou volit do EP na ambasádách, politici to chtějí změnit

Už jen necelé dva měsíce zbývají do evropských voleb. Od parlamentních se liší mimo jiné tím, že české kandidáty můžeme volit jen v České republice. Češi žijící v zahraničí musí na volby přijet do vlasti. Na ambasádách volit nemohou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament (ilustrační foto)

Evropský parlament (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

„Já jsem se tenkrát domnívala, že můžu volit. A protože evropské instituce dávají svým zaměstnancům den volna na to, abychom mohli letět domů, tak jsem si koupila letenku, přiletěla do Jablonce nad Nisou, odkud pocházím, a šla jsem volit. Ve volební místnosti jsem zjistila, že nejsem na seznamu,“ vzpomíná na svoji nepříjemnou volební zkušenost Michaela Suchardová.

V Bruselu pracovala pro Evropskou komisi a teď kandiduje za Stranu zelených do Evropského parlamentu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možnostech volení do Evropského parlamentu natáčela redaktorka Věra Masopustová

Pro Čechy žijící v zahraničí je účast v evropských volbách komplikovaná. Musí si opatřit na zastupitelském úřadě voličský průkaz nebo se nechat vyškrtnout ze zvláštního seznamu voličů a na volby vyrazit do Česka.

Doteď se tento problém neřešil. Podle mluvčího ministerstva vnitra Vladimíra Řepky o to nebyl zájem:

„My jsme na toto téma nikdy nezaznamenali žádný zásadní požadavek voličů, protože kdo má trvalý pobyt v Česku, tak volí u nás. Kdo žije dlouhodobě v Evropské unii, tak má možnost volit v tamních volbách. Občané například v USA nebo Latinské Americe se voleb do Evropského parlamentu nedožadovali.“

Česká republika má nyní 22 europoslanců, po květnových volbách jich bude mít 21. Celkem v parlamentu zasedne 750 poslanců a jeden předseda. Délka mandátu je stejná, pětiletá. Strany, které nepřekročí hranici pěti procent, se do EP nedostanou. Celá země je jedním volebním obvodem.

Stejně jako Češi v zahraničí na tom jsou ohledně eurovoleb i Slováci, Irové a Malťané. Ostatní unijní země umožňují svým občanům volit buď korespondenčně nebo na ambasádách.

Změnit by to šlo už letos

Pro Česko by tento stav chtěla změnit Strana zelených. Připravila petici, ve které vyzývá vládu, aby změnila volební zákon, nejlépe už pro letošní eurovolby, které se budou konat 23. a 24. května. Technicky by to podle Vladimíra Řepky možné bylo:

„Jsme připraveni možnost volit na zastupitelských úřadech zavést tak, jak to známe při prezidentských nebo parlamentních volbách.“

Evropský parlament ve Štrasburku. | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

Změna volebního zákona je ale záležitost politiků. Pro příští evropské volby by pro ni byly ODS, KSČM a hnutí ANO. Téma k debatě je to i pro ČSSD a hnutí Úsvit. KDU-ČSL by podle europoslankyně Zuzany Roithové mohlo téma zvednout už na příští koaliční radě, aby změna platila už pro letošní volby.

Většina oslovených politiků si ale myslí, že to tak jednoduché nebude. Stanislav Polčák, který kandiduje do Evropského parlamentu za koalici TOP 09 a Starostů a nezávislých změnu podporuje, obává se ale, aby se při rychlém schvalování neudělaly podobné chyby jako u přímé volby prezidenta.

Je tedy pravděpodobné, že Češi v zahraničí si v eurovolbách pohodlněji zavolí až za dalších pět let.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme