Strany a hnutí musejí sněmovně dát zprávy o hospodaření. Do konce března

Politické strany a hnutí musí letos stejně jako každý rok předložit Poslanecké sněmovně výroční zprávy o svém loňském hospodaření. Čas mají do konce března. Zprávy mohou také poslat poštou, v takovém případě je rozhodující razítko na obálce. Třeba vládní strany už mají výroční zprávy hotové. ČSSD a lidovci hospodařili se ziskem, hnutí ANO skončilo ve ztrátě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kalkulačka

kalkulačka | Foto: stock exchange

Největší vládní strana ČSSD hospodařila loni se ziskem skoro 35 milionů korun a svůj celkový dluh ve formě půjček a úvěrů tak snížila na zhruba 208 milionů.

„Pokračujeme ve stabilizaci hospodaření sociální demokracie, prosazujeme úsporná opatření, prosazujeme limitované volební kampaně a transparentní účty, já myslím, že tohle všechno vede k tomu, že se ekonomická situace ČSSD zlepšila," říká šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hospodaření politických stran mluvila Jana Čermáková

Se ziskem hospodařila v roce 2013 i nejmenší vládní strana KDU-ČSL. Jak potvrdil její předseda Pavel Bělobrádek, výroční zprávu už mají i na internetu:

„Vzhledem k úspěšným volbám jsme měli minulý rok 20 milionů zisku, ale ten samozřejmě rozpouštíme na splácení dluhů, které nám zbyly z těch minulých voleb."

Hospodaření ovlivnily volby

Lidovcům i ČSSD výrazně pomohl právě státní příspěvek za výsledek loňských sněmovních voleb.

Naopak vládní hnutí ANO náklady na volební kampaň nepokrylo a skončilo ve ztrátě asi 40 milionů korun.

„My v současné době dokončujeme audit, předložíme zprávu do konce března," říká šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

S mírnou, zatím přesně nevyčíslenou ztrátou, hospodařila loni ODS. Hnutí Úsvit naopak hospodařilo se ziskem, podobně jako komunisté.

„KSČM loni hospodařila se ziskem řádově několika desítek milionů korun, ale závěrečnou zprávu budeme schvalovat teď v sobotu 29. března," upřesnila místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá.

TOP 09 už podle svého místopředsedy Miroslava Kalouska účetní uzávěrku odevzdala:

„152 milionů jsou naše příjmy, 128 výdaje, to znamená, že jsme v přebytkovém rozpočtu 24 milionů, který chceme použít na volební kampaň."

Výroční zprávy politických stran by měly být veřejnosti přístupné od 4. dubna ve sněmovní knihovně.

Jana Čermáková, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme