UEFA odsouhlasila Ligu národů, která je další možností postupu na Euro 2020

Kongres UEFA schválil vznik Ligy národů, nové soutěže národních týmů. Odstartovat má v roce 2018. Liga národů nahradí většinu současných přátelských zápasů a čtyři nejlepší týmy ze soutěže budou mít šanci postoupit na mistrovství Evropy 2020.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové vedení Fotbalové asociace ČR (FAČR), zleva Petr Doležal, Rudolf Řepka, předseda Miroslav Pelta, Jindřich Rajchl a Dušan Svoboda, na 15. volební valné hromadě FAČR, která se konala 8. června v Praze

Členové vedení Fotbalové asociace ČR (FAČR), zleva Petr Doležal, Rudolf Řepka, předseda Miroslav Pelta, Jindřich Rajchl a Dušan Svoboda, na 15. volební valné hromadě FAČR, která se konala 8. června v Praze | Zdroj: ČTK

Čeští zástupci dříve s Ligou národů nesouhlasili, teď jsou ale spokojeni. „Za poslední tři měsíce se hodně změnilo během intenzivního dolaďování formátu nově vznikající soutěže," připomíná v tiskové zprávě FAČR generální sekretář Rudolf Řepka.

"UEFA zapracovala všechny připomínky a udělala dost změn k lepšímu i pro středně velké a menší asociace, které původně měly jisté pochyby. Teď koncept Národní ligy (NL) vypadá opravdu smysluplně."

Přehrát

00:00 / 00:00

O Lize národů mluvila se šéfredaktorem Hattricku Pavlem Procházkou moderátorka Helena Šulcová

Formát Ligy národů ještě není jednoznačně daný. Národy by měly být rozděleny do čtyř divizí, mezi kterými budou postupovat a sestupovat. V rámci každé divize budou skupiny, ve kterých budou týmy po pěti až sedmi týmech.

„V novém systému přípravných zápasů asociacím stále zbude prostor sehrání až dvou přátelských utkání se soupeři dle vlastního výběru v dvouletém horizontu například s mimoevropskými mužstvy. To byla jedna ze zásadních připomínek, na které asociace trvaly,“ dodává Řepka. Liga národů by tak mohla být zajímavá pro fanoušky i pro fotbalové asociace. To očekává i ta česká, zatím ale neví konkrétní způsob.

Helena Šulcová, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme