Podvodní ragby je jak ráj a peklo v jednom, ideální pro masochisty s žábrami

Ragby moc bolí a sportovní plavání zase postrádá adrenalin, řekla si před dvěma lety úzká skupina žen pod vedením trenéra Aleše Havránka. Rozhodly se proto založit Česku ženskou reprezentaci v podvodním ragby. České reprezentantky dokazují, co znamená správná tvrdohlavost třeba i tím, že trénují společně s muži.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tréninky absolvují v Praze reprezentantky v podvodním ragby společně s muži

Tréninky absolvují v Praze reprezentantky v podvodním ragby společně s muži | Foto: Michal Jurman

Hloubka bazénu až čtyři metry je pro podvodní ragby ideální, na délku má zhruba pětadvacet metrů. „Hráči si s sebou nosí ploutve, masku, šnorchl a podvodní čepici, kterou mají z vodního póla,“ popisuje Aleš Havránek.

„K tomu ještě koš. Ten je v pravidlech popsaný jako koš na odpadky,“ dodává s úsměvem. A protože koš patří na dno, tak je poměrně těžký. K tomu míč plněný slanou vodou, který váží asi tři kilogramy. Máte vše? Tak pod vodu!

Na úvod dolů, nahoru, zpátky po hladině. Rychle se rozhýbat a rozplavat. Po půlhodině je jasné, že tohle jsou ti lidé, co umí dýchat pod vodou! „Jojo, koupila jsem si žábry a už se nemusím chodit nadechovat,“ říká žertem Radka Hladíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Jurman jako první reportér Radiožurnálu vyzkoušel podvodní ragby

„Člověk musí být trochu masochista, aby se nechal dobrovolně mlátit pod vodou. Každého se to naučit nedá, jedna moje kolegyně to vzdala, přitom to je sportovkyně. Je třeba trénovat.“ Velkou oběť malému sportu udělám milerád.

„Takže na začátek: Potopit se, vynořit a vyplivnout vodu ze šnorchlu. A hlavně se nebát. “ Úspěch! Netopím se. „Plivání na jedničku, Můžeme přijít k náročnějším cvikům,“ povzbuzuje Hladíková a podává mi míč.

„On se na suchu tváří úplně jinak, než ve vodě. A můžeme zkusit driblování na dně…“ Prosím? To skáče ode dna? „Jojo, chová se to stejně jako basketbalový míč na suchu. Nad vodou je těžký, ale pod hladinou to je úplně jiné.“

Vážně ano. Není to gumák, co hned vystřelí nad vodu, nezůstane jak kámen u dna. Jsem ve vesmíru! „Určitě by to šlo lépe, kdyby ses víc potopil,“ připomíná má instruktorka. „Ale základ super, na první hodinu!“

Tohle se mi líbí, chci do reprezentace. „Dáme si pár tréninků a pak už by to šlo,“ souhlasí Hladíková, hráčka podvodního ragby, ráje a pekla v jednom.

Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme