STAN si zvolí nové vedení. Gazdíka zřejmě nahradí liberecký hejtman Půta

Starostové a nezávislí si na celostátním sněmu v Průhonicích vyberou nové vedení. Petra Gazdíka nejspíš v čele hnutí vystřídá hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Stávající předseda, který Starosty a nezávislé vede od jejich vzniku, chce kandidovat jen na post prvního místopředsedy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Gazdík

Petr Gazdík | Foto: Filip Jandourek

„Po zhruba devíti letech v té funkci jsem se rozhodl, že již nechci kandidovat. Přes protesty některých kolegů starostů požádám sněm Starostů a nezávislých o to, aby do funkce předsedy zvážil zvolení Martina Půty, hejtmana Libereckého kraje. Domnívám se, že je to nejlepší kandidát, který starosty povede velmi dobře. Je to schopný politik, výborný starosta a skvělý hejtman,“ přiblížil Petr Gazdík.

Starostové a nezávislí vstoupili do vysoké politiky po sněmovních volbách v roce 2010, pomohlo jim k tomu spojení s TOP 09. To se ale některým starostům nelíbí, od roku 2012 proto platí mezi oběma subjekty dohoda, že společně budou kandidovat jen v parlamentních a evropských volbách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Věra Masopustová

Zastáncem volnější spolupráce s TOP 09 je i Martin Půta.

„Pokud postup v komunálních a krajských volbách ukáže, že jsme dostatečně silní, tak můžeme být sebevědomí i na celostátní úrovni a kandidovat případně samostatně,“ uvažuje. TOP 09 a Starostové a nezávislí teď každopádně půjdou v koalici do evropských voleb.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek možnost rozkolu odmítá. „To je úsměvná spekulace. Máme smlouvu, podle které postupují oba subjekty. Žádné spory mezi námi nejsou. V poslaneckém klubu nerozlišíte, kdo byl nominován STANem a kdo TOP 09, takže ta spolupráce je naprosto idylická,“ vysvětlil.

Smlouva o spolupráci na parlamentní úrovni platí do konce volebního období. A případný nový šéf starostů se ji vypovědět nechystá.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta vyvěsil tibetskou vlajku na budově krajského úřadu | Foto: ČTK

„Jsem zastánce toho, že by se uzavřené smlouvy měly dodržovat, a zatím nevím o ničem, kvůli čemu by bylo nutné smlouvu vypovídat. Předpokládám, že ji dodržíme a že na konci období, kdy smlouva bude platit, se Starostové a nezávislí rozhodnou o své budoucnosti na základě vlastního uvážení a svých vlastních schopností a možností,“ zdůraznil Půta.

Téměř dvě stovky delegátů sněmu budou také schvalovat program pro evropské volby a jednat budou i o strategii pro volby komunální.

Přehrát

00:00 / 00:00

Liberecký hejtman Martin Půta byl hostem Ranního interview

„Budeme schvalovat hodnotové patero kandidátů pro komunální volby. Jedná se o určité vyjádření směřování našeho hnutí, se kterým by měl být každý kandidát konfrontován v tom slova smyslu, že s ním musí vyslovit nějaký svůj souhlas,“ upřesnil místopředseda hnutí Stanislav Polčák.

Na setkání Starostů a nezávislých dorazí například i ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL, místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, předseda ODS Petr Fiala nebo prezident Miloš Zeman.

Petr Gazdík věří, že hlava státu starosty podpoří. „Od pana prezidenta očekáváme veřejnou podporu činnosti starostů, protože starostové jsou dobrými správci svých obcí, tradičně se těší největší důvěře obecné veřejnosti mezi politiky. Věříme, že pan prezident přijde s vizí, jak starostům pomoci v jejich nelehké práci,“ dodal stávající předseda hnutí.

Věra Pfeifferová, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme