Pátrání po ztraceném Boeingu bude nejdražší v historii, tvrdí čínští vědci

Pátrání po ztraceném malajsijském letadle bude nejdražší operací v historii – alespoň podle názoru čínských vědců. Rok hledání by podle nich mohl vyjít až na neskutečných 200 milionů dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po ztraceném boeingu pátrají týmy z 12 zemí

Po ztraceném boeingu pátrají týmy z 12 zemí | Zdroj: Reuters

Mezinárodní tým mezitím opět obnovil pátrání v Indickém oceánu a přesunul ho severněji. Do akce se dnes znovu zapojila letadla z šesti zemí.

„Používáme moderní oceánografické metody. Mapujeme dno a snažíme se odhadnout, jakým směrem by se objekty mohly pohybovat. Pro pátrání je důležité vědět, co se děje pod hladinou oceánu. Čím déle pátráme, tím větší oblast musíme prohledávat. Stopy po letounu se totiž ve vodě mohou stále přesouvat,“ popsal detaily akce John Young z Australského úřadu pro námořní bezpečnost.

Z nových dat také podle agentury Reuters vyplývá, že Boeing letěl rychleji, než se předpokládalo, takže mu kvůli vyšší spotřebě došlo dříve palivo.

Experti ale upozorňují, že pátrání po ztraceném stroji bude jedním z nejobtížnějších a nejdražších v historii. Náklady by údajně mohly až desetkrát přesáhnout sumu, na kterou vyšlo nalezení letadla Air France. To spadlo do Atlantiku před 5 lety.

Let MH370 s 239 lidmi na palubě zmizel v noci na 8. března na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu. Po několika hodinách letu se zřítil do Indického oceánu západně od australského města Perth. Vyšetřovatelé už dříve vyjádřili podezření, že stroj někdo záměrně odklonil tisíce kilometrů od plánované trasy. Spekuluje se o únosu či sabotáži, vyloučeny nejsou ani technické problémy.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme