Některé hrady a zámky v Plzeňském kraji zahájí sezonu už o víkendu

Některé hrady a zámky v Plzeňském kraji zahájí už o víkendu novou sezonu. Otevřou se hrad a zámek Horšovský Týn, zřícenina hradu Rabí, klášter Plasy a zámky Manětín a Nebílovy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Manětín

Zámek Manětín | Foto: Monika Červená | Zdroj: Český rozhlas

Návštěvníci se mohou těšit také na řadu novinek. Jedním z největších lákadel zřejmě bude taneční sál na zámku v Nebílovech na jižním Plzeňsku. Odborníci tam zrestaurovali nástropní a nástěnné malby od Antonína Tuvory.

Taneční sál zámku Nebílovy by se podle kastelána Milana Fialy mohl stát magnetem pro návštěvníky. Něco podobného totiž mohou lidé vidět až v císařském Schönbrunnu ve Vídni nebo na zámku Laudon u Vídně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novinky nadcházející turistické sezony v Plzeňském kraji představila Monika Zettlová

„Taneční sál bude pro veřejnost otevřený od soboty 29, března. Nebude zahálet ani během sezony, budou tam výstavy, divadelní představení, koncerty a tak dále.“

Manětín láká na fresku

Freska na zámku Manětín | Foto: Monika Červená | Zdroj: Český rozhlas

Na zrestaurovanou nástropní fresku láká zámek Manětín na severním Plzeňsku. Navíc se tam návštěvníci uvidí i podobizna Humprechta Jana hraběte Černína z Chudenic, kterou namaloval Karel Škréta.

Podle kastelána Karla Maška se obraz na zámek vrací po 60 letech:

„Byl různě převážen, zapůjčován. Humprecht Černý byl dědeček Marie Gabriely Lažanské. Její zásluhou Manětín okolí vypadá, jak vypadá. Má její ráz a její Má její punc“

Zámek Červené Poříčí na jižním Plzeňsku zpřístupní při mimořádných prohlídkách kapli s restaurovaným oltářem a kazatelnou.

zřícenina hradu Rabí | Foto: Jan Rosenauer

Nová vyhlídka na Rabí

Novinku přichystal i hrad Rabí na Klatovsku. Opravit se podařilo jeho dominantu, hradní věz, která byla podle kastelána Karla Brožy v havarijním stavu:

„Díky opravě tam vznikla nová dřevěná vyhlídka. Návštěvníkům tak můžeme zpřístupnit další část hradu.“

Klášter Plasy odhalí návštěvníkům po dlouhých letech rekonstrukce Santiniho reprezentativní schodiště.

Klášter Plasy - severovýchodní a severozápadní část ambitu prvního patra | Foto: Klášter Plasy

Z netradičního úhlu uvidí zájemci letos poprvé vodní hrad Švihov, a to z hladiny vodního příkopu, jak popisuje kastelán Lukáš Bojčuk:

„Od 1. června bude pro návštěvníky při dobrém počasí k dispozici loď. Z ní budou moci vidět hrad asi na 300 metrů dlouhé trase.“

Ve Velharticích budou řádit pašeráci

Expozici věnovanou pašerákům připravuje hrad Velhartice. Podle kastelána Petra Mejstříka se návštěvníci v hradním pivovaru seznámí s pašeráctvím na Šumavě na konci 19. století:

Vodní hrad Švihov v plné síle | Foto: Pavel Halla

„Je to zajímavé téma, o kterém lidé moc nevědí. Netuší, proč se pašovala a co se pašovalo.“

Hrad a zámek Horšovský Týn na Domažlicku zase návštěvníkům nabídne praní prádla po zámecku, jak říká kastelán Jan Rosendorfský:

„Máme zámeckou prádelnu. A tam bychom chtěli v červenci a srpnu udělat dva takové víkendy, kdy bychom s návštěvníky opravdu prali na valše s jádrovým mýdlem. Zkoušeli bychom bělit prádlo a podobné věci.“

K plošnému zvednutí vstupného na státních památkách v Plzeňském kraji nedošlo.

Jen u Horšovského Týna, Kladrub, kláštera Plasy a hradu Švihov se zvyšuje v rozmezí od deseti do 20 korun.

Návštěvníci zámku v Lánech při prohlídce jedné z místností | Foto: Jana Káninská

Monika Červená, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme