Olomouc testovala osvětlení v centru města, architektům se nová varianta nelíbí

Ve čtvrtek v 21 hodin provedla olomoucká radnice zkoušku svítivosti nových lamp, kterými chce nahradit původní nedostatečné osvětlení na Horním náměstí. Primátor byl s kvalitou nové varianty osvětlení spokojený. Naopak nelíbí se památkářům ani autorům projektu rekonstrukce Horního náměstí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Typy veřejného osvětlení

Typy veřejného osvětlení | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Primátor Martin Major (ODS) byl s kvalitou osvětlení Horního náměstí spokojený. „Empirická data dokazují, že osvětlení je zhruba dvojnásobné. Myslím, že i naprostý laik vidí, že rozptýlení světla je rovnoměrnější, a řekl bych, že pobyt na Horním náměstí je pocitově příjemnější,“ zhodnotil.

Proti nové variantě osvětlení centra Olomouce jsou ale autoři projektu rekonstrukce Horního náměstí. Typ lamp, které chtějí v centru města osadit olomoučtí radní, jsou podle nich drahé, mají malou svítivost, navíc porušují jejich autorská práva na projekt.

Architekti počítají s lampami s nepřímým osvětlením, kterým Olomoučané říkají plácačky. Jejich návrhu by dal přednost i David Helcel z Klubu architeků Olomoucka. Fyzicky ale radnice tento typ světel nemá k dispozici, existují pouze na papíře. Helcelovi proto chybí porovnání všech tří variant.

„Možná vznikne nepříjemný efekt toho, že ta plácačka bude natolik výrazná, že přehluší pohled na domy za ní. Opravdu jsem pro to, nedávat to tady bez zkoušky. Protože je to trošku drahý špás na to takhle riskovat,“ míní.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme