Ostravský lobbista Dědic jde do vazby. Podle žalobce ovlivňoval veřejné zakázky

Soud poslal do vazby lobbistu Martina Dědice, který měl ovlivňovat městské zakázky v Ostravě. Státní zástupce stíhá osm podnikatelů a čtyři firmy. Jsou podezřelí, že pomocí úplatku manipulovali zakázky v dopravním podniku a městské nemocnici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Lobbista Martin Dědic, v Ostravě považovaný za šedou eminenci, odešel od soudu s pouty na rukou. Eskorta ho odveze do vazební věznice.

Měl vést dobře fungující podnik, který parazitoval na městských zakázkách. Podle policie uměl zařídit, že zakázky v městské nemocnici a dopravním podniku vyhrávaly předem vybrané firmy.

„Určitým způsobem jsme zdokumentovali postavení inženýra Dědice jak vůči veřejným funkcionářům, tak i vůči těmto dvěma subjektům,“ říká státní zástupce Vít Koupil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud v Ostravě poslal lobbistu Martina Dědice do vazby. Natáčela Iva Havlíčková

Tvrdí, že mají dost důkazů o rozsáhlé korupci hlavního podezřelého. „Výše úplatku přesahuje částku 30 milionů. Byly to postupně dávané finanční částky, které měly být následně zakrývány prostřednictvím smluv, které byly označovány buď jako poradenské, nebo smlouvy o kontrolní činnosti,“ dodává.

Zmanipulované zakázky se mají týkat stavebních prací v městské nemocnici a dodávek tramvají. Ředitel dopravního podniku Roman Kadlučka uvedl, že policii předali veškerou dokumentaci.

„Jedná se sice o starší zakázky, kdy jsem tady ještě nebyl, ale protože tyto zakázky byly kontrolovány ať už ministerstvem financí, regionálními fondy i vnitřní kontrolou, zatím tam žádné ani faktické, ani administrativní pochybení nebylo nalezeno.“

Jenže státní zástupce Vít Koupil upozorňuje, že v hledáčku nemají jen starší zakázky. „V současné době vyšetřujeme období počínající rokem 2008 až do roku 2013, přičemž konkrétní zakázky jsou od roku 2009 do roku 2013.“

Obvinění jsou stíháni na svobodě - ve vazbě skončil jen Martin Dědic. „Soudce u něj shledal obavu, že by mohl uprchnout nebo se skrývat, aby se takto vyhnul trestnímu stíhání nebo trestu, že by mohl takto působit na dosud nevyslechnuté svědky a že by mohl pokračovat v trestné činnosti,“ vysvětlil mluvčí okresního soudu v Ostravě Alexandr Dadam.

Rozhodnutí zatím není pravomocné. Obviněný si podal proti vazbě stížnost, rozhodne o ní krajský soud.

Simona Bartošová, Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme