Historikovi vyhozenému kvůli Krymu nabídla místo Masarykova univerzita

Masarykova univerzita nabídla profesorské místo ruskému historikovi Andreji Borisovičovi Zubovovi. Ten byl za kritiku ruského obsazení Krymu vyhozen z Moskevského institutu mezinárodních vztahů (MGIMO).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrei Borisovich Zubov

Andrei Borisovich Zubov | Foto: Tomáš Adamec

Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek považuje pozvání Zubova vzhledem k české historické zkušenosti za závazek vůči učitelům, kteří prošli něčím podobným.

„Profesor Zubov je člověk s originálními kritickými názory na dění kolem sebe. My jsme přesvědčeni, že je to přesně typ lidí, kteří by měli na Masarykově univerzitě působit. Možná jsme trochu více než jiní citliví na to, když se ukončuje pracovní poměr s profesorem z důvodu kritiky státu,“ uvedl Bek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu byl děkan Fakulty sociálních studií MU v Brně Břetislav Dančák

Zubov patří k předním ruským historikům, pod jeho vedením vznikly nejnovější dvousvazkové dějiny Ruska 19. a 20. století.

Z moskevského institutu byl vyhozen poté, co na začátku března přirovnal v článku „To už tady bylo“ postup Ruska na Krymu k chování Německa v roce 1939.

Později v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že šlo z jeho strany o provokaci, chtěl prý zjistit, jak bude dnešní ruská demokracie reagovat na prohlášení, které je v rozporu s oficiální linií Kremlu.

Ruský historik Zubov pro ČRo: Cena za krymské dobrodružství bude vysoká

Číst článek

„Tento experiment všechno odhalil. Za tři týdny mě z Ústavu mezinárodních vztahů propustili. Je jasné, že jde o návrat metod a forem totalitního státu. Mohli mě ignorovat, ale oni mě i média začali trestat. To svědčí o tom, že u nás existuje zjevná tendence k totalitnímu systému,“ poznamenal Zubov.

Za nabídku Masarykovy univerzity poděkoval, ale zatím ji nepřijal. Vyjádřil se však vstřícně - předpokládá, že během své plánované návštěvy Česka navštíví také Brno.

Veronika Sedláčková, Karolína Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme