Kynšperský pivovar zve návštěvníky na prohlídku nedávno objevených betonových tanků

Kynšperský pivovar se může pochlubit jednou raritou. Před třemi měsíci zde zaměstnanci objevili zazděné historické betonové tanky z počátku minulého století. Používaly se na vaření piva a údajně jsou jediné v Karlovarském kraji. Pro nové majitele je to velkým překvapením, ale hlavně připomínkou pivovarnické historie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Břevnovský pivovar

Břevnovský pivovar | Foto: Břevnovský pivovar

Objevit betonové sudy pomohli svým způsobem hasiči. Při kontrole požární ochrany chtěli, aby došlo k odkrytí zazděných vchodů. Nikdo netušil, co se za zdmi skrývá. Čtyři betonové tanky o objemu 20 metrů kubických pochází zhruba z roku 1930.

„Dřevěné kádě, ve kterých pivo kvasilo, a velké sudy, v nichž zrálo, se nahrazovaly těmito betonovými káděmi a tanky,“ upřesňuje ředitel pivovaru Radek Vomočil.

Dřív se vybírali velice štíhlí pracovníci, kteří se úzkým otvorem protáhli dovnitř, aby tank ručně vyčistili. Na stěně sudů se dodnes nachází porcelánový stavoznak, který ukazoval hladinu piva v nádobě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na prohlídku betonových tanků vyrazila do kyšperského pivovaru reportérka Andrea Strohmaierová

Dnes už se betonové tanky na výrobu piva nepoužívají. Jednak je to z hygienických důvodů a navíc čas ukázal, že takový materiál není vhodný.

„Beton je dosti problematický materiál, protože vlivem rozdílných teplot, které u pivča jsou od sta do dvou stupňů, je porézní, praská a tanky se nedaly pořádně vysanitovat,“ vysvětluje Vomočil.

Kynšperský pivovar také pořádá exkurze pro veřejnost. Podle manažerky turistiky Jitky Váchové, která má prohlídky na starosti, je o ně mezi lidmi velký zájem.

„Lidé si nedovedou představit, jak tanky dříve vypadaly, mají i strach sem zalézt. Většina lidí je z toho překvapená,“ uvádí Váchová.

Ačkoli je nádoba betonová, ozvěna se v ní ozývá stejně jako by byla kovová. Mohou za to nátěry. „Když zjistili, že je beton porézní, praská a nedá se vysanitovat, používaly se dva typy nátěrů tak, aby se stěny nádob daly vyčistit a pivo se nekontaminovalo,“ říká Vomočil.

Zatím se uvnitř nádob nikdo podívat nebyl, zaměstnanci pivovaru vnitřní prostory prozkoumávali pouze světlem a pohledem zvenku. Podle Vomočila není snadné dostat se dovnitř, je třeba speciálně natočit ruku, aby otvorem prošla ramena. A zatím se nenašel nikdo, kdo by měl odvahu to vyzkoušet.

Vedení kynšperského pivovaru chce v budoucnu návštěvníkům zpestřit prohlídky. Aby si lidé dokázali představit, jak betonové nádrže vypadají a o jaký prostor jde, umístí do vany figurínu, která bude připomínat čištění nádrží v minulosti.


Zvětšit mapu

Andrea Strohmaierová, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme