Příliš mladých umírá ve Francii při nehodě na motorce. Možná dostanou řidičák na auto

Ve Francii bude nejspíš brzy možné získat řidičský průkaz už v 15 letech. Navrhnout to chce podle francouzského časopisu Auto Plus Národní rada pro bezpečnost na silnicích. Snížení věku pro řízení auta by mělo podle ní snížit nehodovost. Až 40 procent mladých do 17 let, kteří umřeli při dopravní nehodě, totiž řídilo moped.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skútr na silnici (ilustrační foto)

Skútr na silnici (ilustrační foto) | Foto: licence Creative Commons Attribution 2.5 Generic, Flavio@Flickr

Ve Francii zatím smí řídit auto lidé od 16 let a to pod dohledem dospělého řidiče. Do svých 18 let musí najezdit kolem 3500 kilometrů a pak dostanou plnohodnotný řidičský průkaz.

Nově by mohli jezdit pod dohledem už od 15 let. Rada tím chce přimět mladistvé, aby raději jezdili autem než na motorce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Francouzích, kteří budou moci řídit auto od 15 let, mluvila redaktorka Silvie Třeslínová

Na mopedu s objemem válců větším než 50 kubických centimetrů mohou Francouzi jezdit už od 14 let. Podle dva roky staré statistiky 40 procent mladistvých ve věku mezi 15 a 17 lety, kteří umřeli na následky dopravní nehody, řídilo moped.

„Kdyby se to změnilo na 15 let, tak by to bylo výhodnější, protože by byly tři roky na naježdění předepsaného množství hodin,“ řekl francouzské televizi BFM devatenáctiletý Matthieu.

Starší generaci se to naopak nelíbí. „Problémem je, že dnešní šestnáctiletí nejsou dostatečně vyspělí. A o patnáctiletých to platí ještě víc,“ říká oslovená starší Francouzka.

Jak jsou na tom řidiči v Česku?
- od 15 let: motorka do 50 ccm
- od 16 let: motorka do 125 ccm
- od 18 let: silnější motorka a osobní auto
- od 21 let: autobus, nákladní automobil

Podle deníku Le Figaro by mohlo nařízení dokonce ušetřit budoucím řidičům peníze.

V současné době stojí pořízení řidičského průkazu v průměru 1665 eur pro ty, co necvičí jízdu s dospělými od 16 let.

Zatímco ty, kteří dva roky trénují, stojí řidičák v průměru o 555 eur méně, protože potřebují na složení zkoušky daleko méně pokusů.

Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme