Novým šéfem STAN je hejtman Půta, prvním místopředsedou Gazdík

Liberecký hejtman Martin Půta byl na sněmu v Průhonicích zvolen novým předsedou hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Nahradil Petra Gazdíka, který už funkci neobhajoval. Gazdík se stal prvním místopředsedou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Republikový sněm hnutí Starostové a nezávislí, Petr Gazdík a Martin Půta

Republikový sněm hnutí Starostové a nezávislí, Petr Gazdík a Martin Půta | Foto: Filip Jandourek

Petr Gazdík je přesvědčen, že hnutí předává svému nástupci v dobrém stavu. "Výměna vedení není reakcí na nějaký tristní stav hnutí," prohlásil. Zástupci STAN podle něj nemají kmotry a skandály a nepodléhají korupčním tlakům.

"Všechno, co jsem se zatím naučil, jsem připraven v dalším období použít ve prospěch nás všech. Nejen ve prospěch Starostů a nezávislých, ale ve prospěch obyvatel našich obcí a našich měst," zdůraznil Martin Půta v nominačním projevu.

V tajné volbě předsedy neměl protikandidáta a podpořilo ho všech 160 hlasujících. „To je opravdu velká podpora. Pro mě také velká odpovědnost vůči všem, kteří mi věří a podpořili mě.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Volební sněm hnutí STAN v Průhonicích sleduje reportérka Věra Masopustová

Martin Půta chce držet dohodu, kterou starostové s TOP 09 mají do konce tohoto volebního období. Ta se týká spolupráce na parlamentní úrovni a v evropských volbách, do kterých jdou v koalici. Jiné je to na krajské a komunální úrovni. Tam kandidují starostové samostatně, a to chce Půta zachovat.

„Já říkám, že bychom měli na krajské úrovni v roce 2016 kandidovat na samostatných kandidátkách. K tomu, abychom to mohli dokázat, potřebujeme uspět v komunálních volbách letos na podzim.“

Martin Půta
- hejtman Libereckého kraje (od r. 2012), nově předseda hnutí STAN,
- od r. 2011 předseda Euroregionu Nisa,
- od r. 2002 byl třikrát po sobě zvolen starostou v Hrádku nad Nisou.

Hnutí chce mimo jiné příblížit rozdělování jak evropských, tak domácích peněz na komunální úrovni.

To pochválil prezident Miloš Zeman, který na sněmu v Průhonicích u Prahy vystoupil:

„Důležité je, že ve vašem případě budou tyto peníze pod kontrolou občanů. Protože není náhodou, že právě komunální zastupitelstva mají daleko nejvyšší důvěru občanů,“ řekl prezident.

Milan Kopp, ČTK, Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme