Čínský prezident přivezl do Berlína miliardové kontrakty pro německé firmy

Berlín po 9 letech hostí nejvyššího čínského představitele, prezidenta Si Ťin-pchinga. Asijská delegace nabízí německým firmám miliardové kontrakty. Kancléřka Merkelová se při vzájemném setkání nevyhnula kritice současného stavu lidských práv v Číně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nově zvolený generální tajemník čínské komunistické strany Si Ťin-pching

Nově zvolený generální tajemník čínské komunistické strany Si Ťin-pching | Foto: Vincent Yu | Zdroj: ČTK

Ekonomické vazby mezi Německem a Čínou jsou stále těsnější. Frankfurt nad Mohanem bude napříště finančním centem obchodu s čínskou měnou. Dohodli se na tom zástupci obou centrálních bank.

Už dnes na exportu do Číny závisí v Německu na milion pracovních míst. Podle prezidenta Joachima Gaucka se bez Číny v 21. století řešení žádných velkých otázek neobejde.

„Důležitým tématem v naší diskusi bylo dodržování lidských práv,“ prozradila kancléřka Merkelová. Stejně jako prezident Gauck však zůstala na veřejnosti u diplomatického prohlášení.

Návštěvu čínské hlavy státu provázejí demonstrace několika desítek aktivistů upozorňujících na porušování práv tibetské a ujgurské menšiny.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme