Vědci představují robota, který by se v budoucnu mohl stát rovnocenným partnerem člověka

Na konferenci o inovacích v Bruselu byl představen nový typ robota s názvem iCub. Původem je tento roztomilý robot s velkýma očima z italského Janova, pomáhat by ale měl všude, kde ho bude potřeba. Specializovat by se mohl například na kontakt s lidmi, rozpoznávání tváří nebo na práci v domácnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

roboti

roboti | Foto: oficiální Facebook Vive Les Robots

„Ahoj cizinče, víš, že mám citlivou kůži,“ ptá se úsměvem na své plastové tváři robot iCub.

„Říká to proto, že už se ho dlouho nikdo nedotkl. Dokáže rozlišovat mezi různými druhy dotyků, hlazení, poštuchování a další. Reaguje na ně různě, například hlazení se mu líbí, ale pevné sevření nemá rád,“ vysvětluje jedna z jeho konstruktérek Vicky Vouloutsiová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o robotovi iCub v Bruselu zjišťovala Silvie Třeslínová

Ačkoliv je iCub dost chytrý už teď, vědci s ním mají v budoucnu ještě velké plány. Měl by rozpoznávat například obličeje, rozumět, co mu lidé říkají a reagovat na ně.

„Tento projekt je financovaný z fondů Evropské unie, a ty jsou takzvaně otevřené. To znamená, že kdokoli chce, může si stáhnou všechny detaily z internetu a sestavit si vlastního iCuba, každý tak může přispívat k jeho vylepšení,“ pokračuje Vicky, která na robotovi pracuje v Barceloně.

V současné době na robotově vylepšení pracuje hned pět vědeckých týmů z různých univerzit. Kolébkou iCuba je ale italský technologický institut v Janově.

„Tento robot je ještě velmi primitivní, podobných je v Evropě asi 28 a mnoho vědeckých skupin se snaží zdokonalit některou jeho vlastnost, například mluvu, chůzi, zrak, nebo mezilidskou interakci. Náš model dokáže hrát hry, naučí se pravidla a přizpůsobí se způsobu, jakým hrajete,“ popisuje šéf celého projektu Giorgio Metta.

Robot iCub | Foto: Silvie Třeslínová

„Cíl tohoto projektu je vyvinout robota, který pomůže všude tam, kde je v současné době potřeba lidí. Takže může například pomáhat v domácnosti nebo se starat o staré lidi,“ dodává.

iCub působí opravdu přirozeným dojmem, v budoucnu by se z něj tak mohl stát rovnocenný partner člověka, potvrzuje Giorgio Metta.

„Až tak, přirozeně, že si můžete opravdu říkat, jestli nezačíná myslet samostatně,“ usmívá se šéf celého projektu.

Silvie Třeslínová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme