Dobrovolníci čistí exponáty v Leteckém muzeu v Kunovicích. Některé stroje jsou obrostlé mechem

Letecké muzeum v Kunovicích uspořádalo první veřejné čištění vystavených exponátů. Těsně před zahájením sezóny vyzvali správci dobrovolníky, aby přišli pomoci umýt letadla a upravit pozemek muzea. Od včerejška se kolem historických strojů činí zhruba padesát lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uklidit se musí i ve stíhačce

Uklidit se musí i ve stíhačce | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Skupinky dobrovolníků začínají otevírat letadla už časně ráno. Správce muzea Zdeněk Svoboda je také na místě a prohlíží si jeden z exponátů, otevřený Turbolet. Byl renovovaný před osmi lety, ale dnes je vidět, že se na interiéru letadla podepsalo počasí a uvnitř je rez a plíseň.

„Je to hrozný. Když je vlhko, zima, mráz, slunko, dostává to hodně zabrat. Potřebuje to střechu, jinak to nepřežije dalších deset let,“ konstatuje.

Na brigádu přijel i Otomar Šimák s přítelkyní. Protože do muzea přišli mezi prvními, měli možnost si vybrat letadlo, které budou čistit. Volba padla na letoun Morava.

„Oba jsme zaměstnanci bývalého Letu Kunovice. Morava byl v podstatě první typ, který byl v Kunovicích nejen vyráběn, ale i zkonstruován. Pro nás to bude taková vzpomínky na pana inženýra Smrčka, který byl šéfem party konstruktérů, kteří to letadlo navrhli,“ vysvětluje Šimák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak jde brigádníkům práce od ruky, se přesvědčil reportér Roman Verner

Už dopředu se na akci připravili, přinesli si kyblíky a houby.

Mezi zhruba dvacítkou strojů jsou Delfíny, Iljušiny, ruský vrtulník, několik Migů a samozřejmě proslulé kunovické Turbolety.

Podle organizátora brigády Martina Hrabce je čištění letadel podobné jako u aut. Je třeba je umýt jak zvenku, tak zevnitř. Problémem je, že interiéry nebyly čištěny několik let, brigádníci tedy budou mít práci náročnější.

„Některá letadla nejsou umytá léta. Tím, jak stojí na trávě, obrůstají mechem. Bude proto potřeba rejžák a více síly,“ přiznává Hrabec.

Celkem je v muzeu 23 strojů. Kromě toho se na místě nacházejí dva trupy, jedno křídlo, vlečný terč, radar, pumy nebo přídavné nádrže.

Na vyčištěná letadla se můžou zájemci přijít podívat už v úterý 1. dubna.

Roman Verner, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme