Nové jméno i nové vize. Stovky skautů diskutovaly na sněmu v Litomyšli

Stovky českých skautů se o víkendu sešly na zámeckém návrší v Litomyšli na Valném sněmu. Cílem celostátního setkání byla nejen změna oficiálního názvu na "Junák - český skaut", ale hlavně debata o dalším směřování hnutí. To se do svých řad snaží přilákat co nejvíce dětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Valný sněm Junáka v Litomyšli

Valný sněm Junáka v Litomyšli | Foto: Junák – svaz skautů a skautek ČR

Valný sněm se schází jednou za tři roky, volí vedení a také určuje to, kam se v příštích letech cesta českého skautingu bude ubírat.

Cíle pro další období přibližuje místostarosta Junáka Petr Vaněk: „Oslovit co nejvíce kluků a holek, kteří ještě nejsou ve skautských oddílech. Nabídnout kvalitnější vzdělání skautským vedoucím.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Na sněmu skautů v Litomyšli natáčela reportérka Tereza Brázdová

V Česku je skauting stále víc populární, Junák má přes padesát tisíc členů a dětí, kteří vstupují do skautských oddílů, přibývá.

Vztahy k lidem, k přírodě a ke světu kolem – to by měl skauting rozvíjet. Snaží se o to Daniel Vychodil, který ve Slatiňanech vede skauty už 18 let.

„Otevírat lidem pohled na svět, který se vymaní z konzumního pojetí a vydá se směrem za hledáním hodnot, za rozvíjením vztahů,“ popisuje svůj pohled na to, co má dětem skauting nabízet.

Proč skauti měnili název? Hlavním důvodem byl nový Občanský zákoník, který požaduje, aby každé sdružení mělo ve svém názvu slovo "spolek", "zapsaný spolek" nebo zkratku "z. s.". Zůstal také nemohlo slovo "svaz", který tvoří podle zákona několik spolků.
Ze sdružení "Junák – svaz skautů a skautek ČR" se tak stal "Junák – český skaut, z. s.".

„Ve skautingu není nic, co by bylo virtuální. Jsou naštěstí určité kluci a dívky, které právě tohle láká,“ dodává nestor českého skautingu a místostarosta Junáka Jiří Navrátil.

Valný směr připravovalo 90 skautských dobrovolníků. „Máme tady šest set lidí, o které se musíme postarat, takže je určitě velká zkušenost,“ řekl vedoucí přípravného týmu David Zandler z místního skautského střediska Liliový kruh.

Valný sněm Junáka v Litomyšli | Foto: Junák – svaz skautů a skautek ČR

Tereza Brázdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme