Od 1. května 2025 se mění pravidla pro placení rozhlasového poplatku. Více informací zde.

Nejlepší šéfkuchařka světa je z Brazílie. Mísí brazilské ingredience se španělskou avantgardou

Na rozdíl od domácností vládnou v kuchyních vybraných restaurací většinou muži. Ale i mezi šéfkuchaři těch nejluxusnějších podniků se sem tam objeví žena. Jsou v menšině, ale možná právě proto mají ženy-šéfkuchařky svou vlastní cenu pro tu nejlepší. Letos jí získala Brazilka Helena Rizzo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězka letošního ročníku soutěže VeuveClicquot Helena Rizzo

Vítězka letošního ročníku soutěže VeuveClicquot Helena Rizzo | Foto: stránky soutěže VeuveClicquot

Už loni získala tato žena cenu pro nejlepší kuchařku kontinentu a teď má i světovou cenu VeuveClicquot pro nejlepší ženskou šéfkuchařku.

Helena Rizzo se narodila na jihu Brazílie, dala se na studia architektury a také na kariéru modelky, jenže papíry, uhly a světla mol vyměnila za hořáky sporáků a začala se věnovat vaření.

Přehrát

00:00 / 00:00

O oceněné brazilské šéfkuchařce mluvil zpravodaj Českého rozhlasu v Jižní Americe David Koubek

Své kuchařské umění teď uplatňuje především v restauraci Maní, kterou se svým manželem provozuje v největším jihoamerickém městě São Paulu.

Rizzo sbírala rady od zkušenějších hlavně v Gironě a v Barceloně, mimo jiné v nejlepší restauraci na světě Celler de CanRoca.

„Používají brazilské ingredience a mísí je právě s takzvanou španělskou avantgardou,“ popsal kuchyni restaurace nejlepší světové šéfkuchařky zpravodaj Českého rozhlasu v Jižní Americe David Koubek.

Na jídelním lístku jsou hodně pokrmy z ryb jako hlavní jídla, doplněné třeba maniokem nebo jíškou z ořechů para. Jeden z předkrmů je třeba kombinace morku, plodu jihoamerické palmy moukně ztepilé čili baktrisu broskvového, amazonského plodu acaí, špenátu a hořčičné zálivky.

„Sama laureátka téhle ceny ve skromnosti tvrdí, že jednak je to ocenění pro celou kuchyň jejího podniku, a za druhé si myslí, že je těžké vůbec něco takového určit,“ dodal Koubek.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme