Nejlepší šéfkuchařka světa je z Brazílie. Mísí brazilské ingredience se španělskou avantgardou
Na rozdíl od domácností vládnou v kuchyních vybraných restaurací většinou muži. Ale i mezi šéfkuchaři těch nejluxusnějších podniků se sem tam objeví žena. Jsou v menšině, ale možná právě proto mají ženy-šéfkuchařky svou vlastní cenu pro tu nejlepší. Letos jí získala Brazilka Helena Rizzo.
Už loni získala tato žena cenu pro nejlepší kuchařku kontinentu a teď má i světovou cenu VeuveClicquot pro nejlepší ženskou šéfkuchařku.
Helena Rizzo se narodila na jihu Brazílie, dala se na studia architektury a také na kariéru modelky, jenže papíry, uhly a světla mol vyměnila za hořáky sporáků a začala se věnovat vaření.
O oceněné brazilské šéfkuchařce mluvil zpravodaj Českého rozhlasu v Jižní Americe David Koubek
Své kuchařské umění teď uplatňuje především v restauraci Maní, kterou se svým manželem provozuje v největším jihoamerickém městě São Paulu.
Rizzo sbírala rady od zkušenějších hlavně v Gironě a v Barceloně, mimo jiné v nejlepší restauraci na světě Celler de CanRoca.
„Používají brazilské ingredience a mísí je právě s takzvanou španělskou avantgardou,“ popsal kuchyni restaurace nejlepší světové šéfkuchařky zpravodaj Českého rozhlasu v Jižní Americe David Koubek.
Na jídelním lístku jsou hodně pokrmy z ryb jako hlavní jídla, doplněné třeba maniokem nebo jíškou z ořechů para. Jeden z předkrmů je třeba kombinace morku, plodu jihoamerické palmy moukně ztepilé čili baktrisu broskvového, amazonského plodu acaí, špenátu a hořčičné zálivky.
„Sama laureátka téhle ceny ve skromnosti tvrdí, že jednak je to ocenění pro celou kuchyň jejího podniku, a za druhé si myslí, že je těžké vůbec něco takového určit,“ dodal Koubek.