Malajsijci kritizují vládu. Prý nezvládla situaci kolem ztraceného letadla

Malajsijská vláda zažívá horké chvíle. Kvůli případu ztraceného letadla čelí kritice, a to nejen ze strany Číny. Nevybíravě se o vedení země vyjadřuje i mnoho Malajsijců. Hlavně mladí a vzdělaní lidé si neberou servítky. Tvrdí, že vláda je zkorumpovaná, podporuje byrokracii a pod rouškou islámu vymývá mozky občanům.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v malajsijském Kuala Lumpuru stále truchlí za pasažéry zmizelého letu MH370

Lidé v malajsijském Kuala Lumpuru stále truchlí za pasažéry zmizelého letu MH370 | Foto: Kateřina Procházková

„Malajsie patří mezi nejzkorumpovanější země na světě. Uplácení je běžná věc. Uplácejí se politici, policisté, úředníci - prostě všichni,“ stěžuje si v jednom z barů v Kuala Lumpuru mladý Logan.

Přišel se sem pobavit s přítelkyní, ale když jsme začali mluvit o politice a místní vládě, neudržel se. „Malajsijská policie a úředníci se dají jednoduše koupit. To se všeobecně ví. A veřejnost to akceptuje,“ doplňuje Loganova přítelkyně Eing.

Přehrát

00:00 / 00:00

S mladými Malajsijci mluvila v jednom z barů v Kuala Lumpuru asijská zpravodajka ČRo Kateřina Procházková

Oba patří do skupiny mladých, vzdělaných lidí, kteří sledují zahraniční média. Odtud také pramení jejich skepse.

Vidí, co se v Malajsii děje, a otevřeně kritizují zdejší vládu. I za to, jak nezvládá řešit problém ztraceného letadla.

„Naši politici najdou na všem sebemenší smítko, ale ztracené letadlo ne. To je naše vláda! O manželce premiéra se mluví v souvislosti s vraždou, ministr je sodomita, poslanci většinou klauni,“ směje se Eing.

„Když má vláda s něčím problém, vydá jen nový zákon, náboženské prohlášení. A do pekla se nikdo nechce dostat,“ podotýká.

Podle ní může za nevzdělanost snadno manipulovatelné společnosti také náboženství. „Fatva je prostě svatý text. Když se jí zaštítíš při prohlášení, je to nový zákon. A když jsi opravdu věřící, tak posloucháš,“ přidává se Logan.

Let MH370 zmizel v noci na 8. března na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu s 239 lidmi na palubě. Po několika hodinách ve vzduchu se údajně zřítil do Indického oceánu. Vyšetřovatelé už dříve vyjádřili podezření, že letoun někdo záměrně odklonil tisíce kilometrů od plánované trasy. Spekuluje se o únosu či sabotáži, vyloučeny nejsou ani technické problémy.

Slova mladých Malajsijců potvrzuje i novinář jednoho z opozičních internetových deníků The Malaysia Insider. Muž středního věku s britským vzděláním, který ale nechce zveřejnit své jméno - bojí se o práci a rodinu.

„Všechno tady kontrolují vláda a náboženské organizace. Licenci k vysílání dostanou jen státní nebo státem ověřená média. Není tady žádný prostor pro kritiku nebo opozici.“

„Celý případ hledaného letadla je vlastně pro opozici požehnáním. Vláda totiž musí denně předstupovat před zahraniční média a vysvětlovat. A na to vůbec není zvyklá,“ upozorňuje novinář.

Tito lidé mají za to, že kritika ze strany Číny a Západu možná otevře oči dalším občanů, a že v příštích volbách už nebude tak snadné koupit si jejich hlas. Jak věří, Malajsie by se pak mohla otevřít demokratickým principům a zákonům.

Lidé v malajsijském Kuala Lumpuru stále truchlí za pasažéry zmizelého letu MH370 | Foto: Kateřina Procházková

Kateřina Procházková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme