Maďarská opozice žádá odstoupení premiéra Orbána. Sešla se v Budapešti

V Budapešti se dnes sešli příznivci levicové opozice. Reagovali tak na sobotní pochod a mítink provládních sil. Hlavním tématem opozičního setkání bylo odvolání současné vlády v čele s premiérem Viktorem Orbánem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příznivci maďarské levicové opozice požadují odvolání současné vlády

Příznivci maďarské levicové opozice požadují odvolání současné vlády | Zdroj: Reuters

„Orbáne, zmiz!“ skandoval asi 50tisícový dav na závěr dvouhodinového mítinku. Vystoupili na něm hlavní představitelé všech pěti stran, které tvoří levicové a liberální spojenectví.

Pozornost na sebe strhl především volební lídr a premiérský kandidát levice, předseda opoziční socialistické strany Attila Mesterházy. Opětovně vyzval premiéra Orbána na předvolební veřejnou debatu, ten ji však stále odmítá.

Podle Mesterházyho je Orbánův systém vytvořený z nejhorších tradic maďarských dějin. Ideologicky je prý horthystický – Miklós Horthy byl hlavou maďarského státu v meziválečném období a později spolupracoval s nacistickým Německem, ekonomicky i společensky feudální a z hlediska mocenské praxe bolševický.

Včera se v centru Budapešti sešlo na půl milionu lidí, kteří chtěli vyjádřit podporu vládě. Vyvrcholením shromáždění byl předvolební projev premiéra Viktora Orbána.

V průvodu byl vidět i pes s vlaječkami maďarských opozičních levicových stran | Foto: Reuters

Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme