Ve Stromovce se před zraky Formanové a Koukala sportovalo pro dobrou věc

Pražský park Stromovka je pravidelně plný sportovců všeho druhu. V neděli tam bylo o poznání více běžců, kteří se zapojili do projektu pod názvem Sportuj pro dobrou věc. Ten má pomoci České olympijské nadaci na podporu aktivit znevýhodněných dětí, kterým nedostatek financí brání ve sportu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Badmintonista Petr Koukal na pražském letišti Kbely, odkud se 24. července do Londýna vydalo další letadlo s českými olympioniky na palubě.

Badmintonista Petr Koukal na pražském letišti Kbely, odkud se 24. července do Londýna vydalo další letadlo s českými olympioniky na palubě. | Zdroj: ČTK

Pod vedením bývalé mistryně světa Ludmily Formanové se několik set běžců rozcvičilo, aby pak plni optimismu vyrazili do závodu. V závěrečném finiši se ale většiny držely už jen zbytky sil.

Ludmila Formanová vše z cílového prostoru sledovala, s potěšením a beze známky únavy. „Běželo se nám s Petrem Koukalem dobře. Občas jsme si i stačili něco říct. Povídat jsem si úplně nemohla, ale aspoň jsem se zmohla na odpovědi,“ usmívala se.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vlastnosti ze sportu pomůžou při jakémkoliv boji, věří olympionik Petr Koukal

„Jsem trochu vyčerpaný, ale je neděle, takže jsem to nebral úplně závodně. S Lídou jsme si udělali pěkný pětikilometrový tréninkový běh. Nebylo to volné tempo, jak jsem se domníval předem,“ doplňoval Formanovou badmintonista Petr Koukal.

Vlajkonoš české výpravy na Hrách v Londýně výjimečně porušil svůj plán - stejně jako při stvoření světa, i on má pravidelně neděle volné.

„5 kilometrů za 20 minut není úplně výklus, zároveň to pro nás jako trénované jedince není žádné vražedné tempo. Mám radost, že to byl trochu i trénink a můžu si ho zapsat do tréninkového deníčku,“ vysvětloval Petr Koukal.

Díky slunečnému počasí už od poloviny února měla celá akce příjemný konec. Běžci zaregistrovaní do projektu totiž s aplikací Endomondo za březen dohromady naběhali více než milion kilometrů a pořadatel proto věnoval milion korun České olympijské nadaci. Ta se stará o děti, které kvůli nedostatku financí sportovat nemohou.

Vést ke sportu mají především rodiče

„Všichni hledají chybu v systému. Já věřím, že právě těmito projekty, novým směrem Českého olympijského výboru, je dokážeme velmi rychle zaplnit. Když jsem byl závažně nemocný, tak to byly vlastnosti, které mi dal sport, díky kterým jsem se s tím mohl tak rychle poprat,“ upozorňuje Petr Koukal a pokračuje.

„Takové vlastnosti může člověk použít při jakémkoliv boji… ať v práci, ve škole nebo na hřišti. Apeloval bych na rodiče, aby děti na sport občas dovedli a přiměli je sportovat, měla by to být až povinnost,“ myslí si muž, který překonal rakovinu varlat.

Petr Koukal se v neděli sám přičinil o to, aby děti sport bavil. To když při dětských závodech startoval, povzbuzoval a nakonec i konejšil ty, kteří měli vyšší ambice, než se pouze zúčastnit.

Martin Charvát, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme