Francouzská levice utrpěla v komunálních volbách výraznou porážku

Ve druhém kole komunálních voleb ve Francii uspěla opoziční pravice. Konzervativci jasně porazili vládní socialisty, překvapením je i úspěch krajně pravicové Národní fronty, která by mohla mít většinu až v deseti městech. Podle odhadů dosáhla volební neúčast rekordních 38 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novou starostkou Paříže bude Anne Hidalgová

Novou starostkou Paříže bude Anne Hidalgová | Zdroj: Reuters

„Hlasoval jsem pro Anne Hidalgovou, vždy volím socialisty,“ svěřil se Českému rozhlasu mladý Pařížan.

Právě vítězství kandidátky socialistů, která se stane první ženou v čele pařížské radnice, byl jedním z mála světlých okamžiků voleb pro levici. Ta získala podle odhadů 42 procent hlasů, pravice 49 a Národní fronta devět procent hlasů.

Socialisté přišli o řadu důležitých měst a za porážku převzal svůj díl odpovědnosti premiér Jean Marc Ayrault. Právě on by mohl být součástí změn, které v příštích dnech chystá prezident Francois Hollande.

Přehrát

00:00 / 00:00

O komunálních volbách ve Francii informoval zahraniční zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Mnozí levicoví starostové doplatili právě na jeho mentální velkou nepopularitu. Stalo se tak třeba ve čtvrtém největším francouzském městě Toulouse. Socialisté prohráli i ve městě Quimper, kde byli u moci nepřetržitě sto let.

Nebývalý úspěch zaznamenala krajně pravicová Národní Fronta, jejíž kandidáti dobyli několik radnic. Šéfka strany Marine Le Penová už řekla, že nechce, aby radnice, kde budou starostové z Národní fronty, byla výkladní síní ideologie.

Například ve Fréjus však vyhrál pravicový kandidát, který v kampani vsadil i na to, že je proti výstavbě mešity. Po jeho vítězství také došlo k nepokojům hlavně ze strany tamních přistěhovalců.

Jan Šmíd, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme