Na české firmy začíná dopadat ukrajinská krize. Linka do Oděsy v letním letovém řádu ČSA chybí

České firmy začínají pociťovat dopady ukrajinské krize. Ukrajina i Rusko totiž patří k zemím, které hrají v české ekonomice nejvýznamnější roli. Například České aerolinie v letním letovém řádu, který vstoupil v platnost 30. března, zrušily linku do Oděsy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dopravní letadlo Českých aerolinií-ilustrační-foto

dopravní letadlo Českých aerolinií-ilustrační-foto | Foto: Filip Jandourek

Ukrajinsko-ruský konflikt bedlivě sleduje mladoboleslavská Škoda Auto, jak na serveru ihned.cz potvrzuje předseda představenstva společnosti Škoda Auto Winfried Vahland. Na politicky i ekonomicky nestabilní Ukrajině má firma montovny, které ročně kompletují zhruba 13 tisíc aut určených výhradně pro ukrajinský trh.

V současné době poptávka silně kolísá, velké propady střídá lokální oživení, když se lidé kvůli nejistotě rozhodnou ušetřené peníze investovat do koupě auta. Kdyby se krize vyostřila, ukrajinský trh by se mohl zcela zhroutit.

Rusko je pro Škodu třetím nejdůležitějším trhem. Automobilka si zatím nestěžuje a stále se drží plánu, že od roku 2018 bude ve světě ročně prodávat milion a půl škodovek.

Ve druhé polovině loňského roku prodeje rychle rostly a tento trend trval i v lednu, Škoda vykázala růst o 17 procent, únorové dodávky ale meziročně vzrostly jen o necelých pět procent. Není zatím jasné, jestli byl nějaký propad na ruském trhu.

Na ukrajinskou krizi už doplatily České aerolinie. Z letního letového řádu, který platí od včerejška, musely stáhnout plánovanou linku do Oděsy. Linku Praha - Kyjev zatím ČSA drží, ale i na ní klesá počet cestujících.

Nové platební nástroje ČSA na ruském trhu

Rezervace v dubnu a květnu ukazují pokles zájmu cestujících o 15 a víc procent. Dopad ukrajinské krize už aerolinky pocítily i na ruském trhu.

„Nejzásadnější dopad mělo omezení možnosti používat kreditní a platební karty pro úhradu letenek online. Tam ČSA v týdnu, kdy byly tyto sankce nastaveny, sledovaly výrazný pokles objednávek a transakcí letenek na našich webových stránkách. ČSA i v této souvislosti chystají zavést nové platební nástroje na ruském trhu,“ popisuje mluvčí firmy Daniel Šabík.

Na další měsíce mají ČSA na linkách do Ruska o něco méně rezervací ve srovnání s loňskem, nicméně očekávají, že se letadla ještě naplní. A také situaci pečlivě sledují, protože ruský trh je pro ně velmi důležitý. Představuje čtvrtinu výkonů.

Na linkách mezi Prahou a Karlovými Vary a osmi městy v Rusku přepravují ČSA vlastními letadly čtvrtinu všech cestujících.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme