Lego chce pirátům zakázat použití žluté figurky ve volebním spotu. Soud spor odročil

Společnost Lego žaluje Českou pirátskou stranu za použití žluté minifigurky v politickém spotu. Požaduje omluvu a stažení klipu z internetových stránek. Podle advokáta firmy Karla Čermáka mají figurky ochranné známky a vztahují se na ně autorská práva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Legu vadí panáček ve volebním spotu České pirátské strany

Legu vadí panáček ve volebním spotu České pirátské strany | Foto: Repro: Český rozhlas

Neoprávněné užívání prý navíc zasahuje do dobré pověsti společnosti.

„Žalobce je hospodářský subjekt, soutěžitel, který je apolitický, neúčastní se politického boje a není ani sponzorem pirátské ani jakékoli jiné strany. Tedy nechce být ani v negativním ani pozitivním smyslu spojován s žádnou politickou stranou,“ vysvětlil právník.

Podle České pirátské strany ale nejsou figurky ve videu kopiemi panáčků od společnosti Lego. Podobné hračky prý vyrábí dalších sedm výrobců, a proto se piráti odmítli Legu omluvit.

„Použili jsme videoklip, ve kterém je renderovaný panáček, který může být jedním ze sedmi různých panáčků a člověk si ho může asociovat s čímkoli,“ říká předseda strany Ivan Bartoš.

„Navíc jsme ho použili v politické soutěži. Patentové právo, ochranné známky a copyright mají svoje místo, ale je určitě vymezeno, a tady jsme daleko za hranicí toho, kam by copyright měl zasahovat,“ myslí si.

Městský soud v Praze dnes spor mezi výrobcem Lega a Českou pirátskou stranou odročil.

Simona Bartošová, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme