Seniorka z Ostravy zahnala z bytu zloděje. Policie ale před takovou sebeobranou varuje

Pětasedmdesátiletá důchodkyně z Ostravy nejdříve naletěla na osvědčený trik zlodějů – po zazvonění zvonku vyšla na zdánlivě prázdnou chodbu. Potom se ale rozhodla svůj majetek bránit a zloděje ze svého bytu křikem zahnala. Policie varuje, že lidé by se raději kriminálníkům neměli stavět do cesty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dveřní kukátko

Dveřní kukátko | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Častou fintou zlodějů je vylákání staršího člověka z bytu ven na chodbu. Pak za sebou zaklapnou dveře bytu a během okamžiku oberou svou oběť o všechny cennosti.

Podobně začal i zážitek pětasedmdesátileté Milady z Ostravy-Hrabůvky.

„Koukám se na televizi a slyším zvonek, někdo byl za dveřmi. Šla jsem na chodbu, ale tam nikdo,“ vzpomíná seniorka na nepříjemné chvíle.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se statečnou seniorkou, kter křikem zahnala zloděje, natáčel reportér Martin Knitl

Všechno se odehrálo podle osvědčených zlodějských scénářů. Pachatel číhal za rohem, jestli stará paní odejde z bytu, třeba pro noviny.

To se také stalo, měla to pár kroků. „Sedm schodů. Asi minuta, víc ne,“ říká paní Milada.

Naštěstí si vzala klíče, a když zloděj za sebou zabouchl dveře bez kliky, sebrala odvahu a dostala se dovnitř. Se zlodějem se setkala tváří v tvář. „Stál uprostřed mezi pokoji. Mladý, hezký, do třiceti let,“ vypráví seniorka.

Místo očekávaného strachu se jí zmocnil obrovský vztek a odvaha. Začala ze všech sil křičet a s tím zloděj absolutně nepočítal.

Důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Přísahám, že jsem v životě tak neřvala a nebyla tak sprostá. Byla bych ho shodila ze schodů,“ tvrdí pětasedmdesátnice.

I když policie varuje před takovou hodně aktivní sebeobranou, v tomto případě dokonale zafungovala.

Paní Milada pochopila, že prevence má smysl. „Teď, když vyjdu jen pro noviny, už byt aspoň zaklapnu, aby se tam nikdo nedostal,“ dodává.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme