Lidé nechávají daňové přiznání na poslední chvíli, na úřadech se tvoří fronty

Velké množství lidí dnes zamířilo na finanční úřady kvůli daňovému přiznání. Den před vypršením termínu měly podatelny prodlouženou úřední dobu až do 18 hodin. Fronty se tvořily i na plzeňské pobočce a totéž se dá očekávat i zítra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daňové přiznání

Daňové přiznání | Foto: Tomáš Adamec

„Je to hrůza, i parkování,“ posteskne si pan Pavel z Plzně při pohledu na několikametrovou frontu u podatelny plzeňského finančního úřadu. Tak jako stovky lidí nechal podání daňového přiznání na poslední chvíli.

Většina z nich si přinesla formulář už vyplněný, ale například Jurij Berežnickij ho vyplňoval až ve stoje na chodbě.

„Měl to za mě udělat zaměstnavatel. Ale v pátek mi to poslali, že jsou tam nějaké nesrovnalosti, ať si to udělám sám. Pro chybějící papíry jsem si šel do předchozí práce a dodělal jsem to o víkendu doma přes počítač. Teď to jen vyplňuji, abych to měl v růžovém formuláři,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké byly dnes fronty na plzeňském finančním úřadě, zjišťovala reportérka Martina Klímová

Fronta ho děsí, protože má být v práci. Plánuje proto zavolat někomu z příbuzných, kdo by ho mohl vystřídat a podat doklad za něj. To plzeňskou účetní Marii Huřínovou nemůže nikdo zastoupit, a tak jí nezbylo než několikametrovou frontu u podatelny vystát.

„Nechala jsem to na poslední chvíli, protože toho mám hodně, mám víc firem a už jsem tady byla minulý týden. Teď ty poslední dělám na poslední chvíli. Každý rok si říkám, že to zvládnu dřív, ale bohužel. Jde to ale rychle, běží obě okénka, bylo to za deset minut vyřízeno,“ popisuje.

Daňová přiznání přitom mohou lidé podávat na jakékoli pobočce finančního úřadu bez ohledu na místo bydliště a podnikání. Podat se dá i elektronicky nebo poslat poštou. A ve výpočtu daně za minulý rok se objevily i novinky.

Lidé postižení povodní mají úlevy

„Pan ministr rozhodl o prominutí úhrady daně u poplatníků, kterým vznikla škoda v souvislosti s povodněmi, na územích, na nichž byl vyhlášen nouzový stav. Týká se těch, kterým vznikla škoda na majetku používaném pro podnikání nebo pro pronájem,“ říká Monika Sušánková z Finančního ředitelství pro Plzeňský kraj.

Podstatná změna se týká i pracujících důchodců. „Poplatníci, kteří k 1. 1. 2013 pobírali starobní důchod, nemají za rok 2013 nárok na slevu na poplatníka ve výši 24 840 korun. To je změna proti předchozím letům,“ vysvětluje Sušánková.

A nově se na daňovém přiznání objevila i solidární daň. „Solidární zvýšení daně ve výši sedm procent se týká pouze vysokopříjmových poplatníků, a to těch, kteří mají příjmy ze závislé činnosti a případně dílčí základ daně z podnikání vyšší než 1 242 432 korun,“ dodává Sušánková.

Termín pro podání daňového přiznání bez poradce vyprší zítra, kdy se finanční úřady v celé zemi opět otevřou od 8 do 18 hodin.

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme