Africká Guinea se potýká s epidemií eboly. Před cestou varuje i ministerstvo zahraničí

V Guinei v západní Africe řádí epidemie smrtelně nebezpečného viru ebola. Virus v zemi zabil už 78 lidí. A podezřelé případy úmrtí prověřují podle Světové zdravotnické organizace také v Libérii a Sierra Leone. Ebola patří mezi nejzákeřnější a nejsmrtelnější nemoci vůbec. Před cestami do Guineii proto varuje i české ministerstvo zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnické zařízení Lékařů bez hranic na léčbu krvácivé horečky Ebola.

Zdravotnické zařízení Lékařů bez hranic na léčbu krvácivé horečky Ebola. | Foto: Pascale Zintzen

„Virus se nepřenáší vzdušnou cestou, takže se nemůže stát, že jenom tím, že se dostanu do blízkosti nemocného pacienta, se mohu nakazit,“ vysvětluje epidemioložka Zdeňka Jágrová.

Virus se přenáší zejména při ošetřování nemocných, při kontaktu s jejich krví.

Přehrát

00:00 / 00:00

O epidemii eboly v africké Guinee hovořila epodemioložka Zdeňka Jágrová

„Největší problém jsou rituální obřady při pohřbívání nemocných, kdy se nakazila většina zdravých. Různým omýváním, otíráním a líbáním zemřelých těl,“ popisuje Jágrová.

Epidemioložka se domnívá, že kvůli špatné dostupnosti zdravotní péče v této chudé africké zemi mohou případy i přibývat.

„Nelze předjímat, jakým způsobem dojde k omezení nákazy. Zda se nerozšíří do dalších skupin obyvatel,“ upozorňuje Jágrová.

Ebola je virové onemocnění ze skupiny krvácivých horeček, které napadá lidi a některé další primáty. Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz, s jakou se kdy lidstvo setkalo. Jeho původcem je filovirus ebola. Poprvé se objevil v roce 1976 a od té doby různé kmeny viru Ebola způsobují epidemie s mírou úmrtnosti dosahující 50 až 90 %.

Léčit se ebola dá jen velmi obtížně. „Když se dostane to terminálního stádia, kdy dojde k selhání všech orgánů, dochází ke krvácení dovnitř orgánů i zevně, tak už léčba v podstatě žádná neexistuje,“ dodává.

První případ nákazy se v Guineji objevil 9. února. Onemocnění se od té doby objevilo ve třech městech na jihovýchodě země a v metropoli Konakry. Úřady dosud o původu šířící se krvácivé horečky neinformovaly.

Guinejské úřady upozorňují, že v některých případech může jít o vážnou formu úplavice, která má podobné příznaky, a ne o výskyt eboly.

Ebola - grafický profil nakažlivé nemoci - mapka a ilustrační schéma | Foto: ČTK

Vladimír Kroc, Vanda Králová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme