Začalo nové vyšetřování smrtí fanoušků na stadionu v britském Hillsborough. Po 25 letech

Právě dnes začalo nové soudní vyšetřování tragédie na stadionu Hillsborough před 25 lety, při kterém bylo 96 příznivců FC Liverpool umačkáno k smrti. 23 let platil původní koronerův verdikt, že šlo o nešťastnou náhodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tragédie na stadionu Hillsborough

Tragédie na stadionu Hillsborough | Foto: archiv autora

Při novém vyšetřování se budou znovu probírat příčiny smrti všech 96 fanoušků. Už před rokem a půl ale nezávislá vyšetřovací komise prokázala, že všechno bylo trochu jinak.

„U 28 obětí jsou jednoznačné důkazy, že měli zachovaný krevní oběh v 15: 15, kdy už podle koronerovy zprávy měli být všichni fanoušci po smrti,“ řekl před časem doktor Bill Kirkup.

Přehrát

00:00 / 00:00

O začátku nového soudního líčení a blížícím se 25. výročí tragedie na britském fotbalovém stadionu hovořil zpravodaj Českého rozhlasu v Londýně Jiří Hošek

„U 16 lidí byla prokazatelně zachována činnost srdce a plic. Některé případy se překrývají, takže celkem 41 osob ještě žilo v době, kdy měly být podle koronera už po smrti,“ dodal lékař.

Oficiální výsledek vyšetřování je ale zásadní pro pravděpodobné žaloby a pravděpodobné trestní stíhání některých odpovědných osob.

Předsedající soudce lord Goldring apeloval na členy poroty, aby zapomněli na všechno, co kdy slyšeli o Hillsborough, aby si od tohoto okamžiku nic k případu nedohledávali.

Mezi porotci nesmějí být příznivci fotbalových klubů, kterých se neštěstí týkalo, ani lidé třeba s vazbami na policii nebo záchranné složky.

Soud zasedá ve Warringtonu, což je město na půl cesty mezi Manchesterem a Liverpoolem, ve vůbec největší soudní síni, která je v Británii k dispozici.

Tisíce fanoušků v příliš malém sektoru

Za dva týdny bude pětadvacáté výročí tragédie se skoro 100 obětmi. 15. dubna 1989 se hrálo semifinále fotbalového FA Cupu na neutrální půdě v Sheffieldu mezi FC Liverpool a Nottinghamem.

Souhrou několika chyb a selhání tak došlo k ztrátám na životech. Fatálně selhala policie, která nezvládla dění před stadionem a nechala tisíce fanoušků Liverpoolu namačkat se do už přeplněného sektoru Leppings Lane.

Strážci zákona pak navíc fanouškům bojujícím o život často bránili ve snaze přelézt plot na hrací plochu, protože nechápali, co se děje.

Pochybila Fotbalová asociace, která nechala prestižní zápas odehrát na stadionu, který od roku 1981 neměl potřebný bezpečnostní certifikát. Chybovali i záchranáři, jejichž laxní přístup stál některé příznivce život.

Všechno se nakonec, především kvůli bulárnímu tisku, otočilo proti samotným fanouškům.

Tragédie v Hillsborough
Fotbalové utkání semifinále FA Cupu mezi FC Liverpool a Nottinghamem 15. dubna 1989. Tisíce fanoušků Liverpoolu se mačkalo v příliš malém sektoru. Zemřelo jich 96, podle nejnovější studie ale 41 z nich žilo v době, kdy podle koronera byli už všichni mrtví.

Tvrdilo se, že dorazili na zápas pozdě, opilí a bez lístků, že napadali policisty, kteří poskytovali první pomoc, okrádali mrtvoly apod. Policie i s pomocí zfalšovaných výpovědí tuhle konstrukci při koronerově vyšetřování obhájila.

Omluvil se i britský premiér Cameron

Tragédie v Hillsborough oslovuje i lidi, kteří se o fotbal vůbec nezajímají. Je to příběh policejní konspirace, politické nečinnosti, snahy zamést stopy pod koberec.

„Nespravedlnost v podobě samotné otřesné události, selhání státu, který neochránil jejich drahé a neomluvitelný fakt, že se rodiny nemohly dozvědět pravdu. Pak je to nespravedlnost v podobě snahy zostudit oběti v tom smyslu, že si za svou smrt v podstatě fanoušci mohli sami. V zastoupení vlády a celé naší země se hluboce omlouvám, že tahle dvojí nespravedlnost trvala tak dlouho,“ nechal se slyšet britský premiér David Cameron.

V den výročí bude v Británii řada vzpomínkových akcí, včetně fotbalových. Profesionální utkání budou mít výkop v 15:07, což je přesně okamžik, kdy fanoušci na Hillsborough umírali.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme