V Náchodě opět zvažují konání referenda o omezení hazardu

Po necelém roce od hlasování zastupitelů Náchoda o hernách je téma hazardu opět na pořadu dne. Sboru dobrovolných občanů se nelíbí, že jsou v centru města herny. Zorganizoval proto veřejnou debatu, na kterou přišlo zhruba šest desítek z více než 16 tisíc náchodských voličů. Asi polovina z nich byli zaměstnanci a provozovatelé heren. Začátek byl plný emocí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herna v Chomutově

Herna v Chomutově | Foto: Jan Beneš

Poznámkou o předvolebním mítinku reagoval starosta Jan Birke z ČSSD na úvodní projev předsedy sdružení Brnění Matěje Hollana, který posluchačům říkal, aby při volbách brali v potaz problematiku hazardu.

Předseda pořádajícího sdružení Michal Kudrnáč tvrdil, že město herny nereguluje. Reakce Jana Birkeho rozhodně klidná nebyla. „Vy lžete, když říkáte, že město nereguluje. To prostě není pravda,“ prohlásil.

V roce 2010 bylo v Náchodě 33 heren a 330 automatů. Dnes je těch, kterým činnost povolilo město, osm, k tomu dvě kasina. Automatů je 127.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Náchodě se vedou diskuse o omezení či zákazu hazardu. Vývoj sleduje reportérka Kristýna Štanderová

Atmosféra setkání se postupně zklidnila a debata pak probíhala ve věcné rovině. Sbor dobrovolných občanů požaduje, aby radnice herny vytěsnila z centra.

„Umím si představit například kasino u hranic nebo nějaký vhodný prostor ne v centru města,“ řekl Michal Kudrnáč, který je zároveň šéfem náchodské Strany zelených.

„Tam kdyby herny v nějaké regulovanější podobě zůstaly, asi bychom proti tomu nic nenamítali. Ale rozhodně podle nás nemají místo v centru města, protože ničí ekonomiku, sociální prostředí,“ dodal.

Starosta Jan Birke kontroval. „Strana zelených je zastoupená v zastupitelstvu, sice v opozici, ale má stejná práva jako já. Ať dá návrh na zastupitelstvo, a pokud pro to najde většinu, může samozřejmě změnit současnou vyhlášku a provést kompletní zákaz hazardu.“

Shánějí se podpisy pro referendum

Současné zastupitelstvo v roce 2012 zakázalo hazard v Náchodě úplně. Následující rok radnice navrhla Deklaraci provozovatelů heren. V ní se k určitým podmínkám zavázali majitelé těch 10 provozoven, kterým pak zastupitelé o jeden hlas povolili ve městě fungovat.

„Pokud se občanům Náchoda nelíbí, že tady zůstane deset heren nebo kasin, tak o tom mohou buď přesvědčit své zastupitele, což nevypadá jako možná cesta, nebo vyvolat referendum a spolu s komunálními volbami o této otázce rozhodnout,“ podotkl Matěj Hollan z brněnského sdružení Brnění, které prosazuje zákaz hazardu.

Pokud strana zelených sežene včas asi 1600 podpisů, bude se referendum konat na podzim spolu s volbami do zastupitelstev obcí. Městskou pokladnu by jeho zorganizování stálo přes 400 tisíc korun.

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme